Потічок (Коломийський район)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
село Потічок
Країна Україна Україна
Область Івано-Франківська область
Район Коломийський район
Громада Снятинська міська громада
Код КАТОТТГ UA26080230190036240
Основні дані
Засноване 1775
Населення 1201
Площа 15,5 км²
Густота населення 77,48 осіб/км²
Поштовий індекс 78334
Телефонний код +380 03476
Географічні дані
Географічні координати 48°28′54″ пн. ш. 25°33′16″ сх. д. / 48.48167° пн. ш. 25.55444° сх. д. / 48.48167; 25.55444Координати: 48°28′54″ пн. ш. 25°33′16″ сх. д. / 48.48167° пн. ш. 25.55444° сх. д. / 48.48167; 25.55444
Місцева влада
Адреса ради 78300, Івано-Франківська обл., Коломийський р-н, м. Снятин, пл.Незалежності України, буд. 1
Карта
Потічок. Карта розташування: Україна
Потічок
Потічок
Потічок. Карта розташування: Івано-Франківська область
Потічок
Потічок
Мапа
Мапа

Поті́чок — село в Україні, у Снятинській міській громаді Коломийського району Івано-Франківської області.

Відповідно до Розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 червня 2020 року № 714-р «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Івано-Франківської області» увійшло до складу Снятинської міської громади.[1]

Село ймовірно отримало назву від однойменної річки, що протікає територією цього села. Розташоване повзовж траси, що сполучає містечка Городенка та Снятин. Цю трасу в народі кличуть «цісарською дорогою».

Географія[ред. | ред. код]

Через село тече річка Потічок, ліва притока Пруту.

Історія[ред. | ред. код]

17.10.1954 облвиконком рішенням № 744 передав хутір Малі Микулинці з Будилівської сільської ради до Потічківської сільської ради.

Етнологія[ред. | ред. код]

Етнографічні дані[ред. | ред. код]

Село Потічок є відомим своїми піснями, що були записані на польових дослідженнях Олександрою Турянською. Саме ця дослідниця зробила оригінальні записи пісень мешканок села Потічок та додала важливий для етнології опис деяких аспектів життя селян. З вуст Олександри Турянської відомо, що більшість мешканців Потічка є близькими та далекими родичами між собою в силу невеличкої території самого села. Тому в цьому селі й законсервувалися давні звичаї та пісні, що й зберігалися, немов у великій родині, споконвіку. Самі жителі оповідають, що всі вони є нащадками діда-прадіда, у якого було вісімнадцять дітей.

Пісенна традиція[ред. | ред. код]

Записи пісень селян Потічка представлені у збірці під назвою «Етнічна музика України», що була видана київською аудіокомпанією «Atlantic». Всі ці записи були умовно об'єднані в колектив під назвою «Бервін Бервінковії», ймення якого було взяте з перших слів пісні цього колективу: «Не жали бервін — бервінковії..», а також у зв'язку з весільною направленістю пісень цього видання.

Манера виконання є подібною до покутської традиції, проте унікальне поєднання високих народних голосів витворило екзотичну картину відтворення пісенного матеріалу, не подібну до ніяких інших. Справа в тім, що Потічок ніколи не мав керівника «художньої самодіяльності», а співали тут так як і сотні років тому наші пращури — невимушено, природно. Звідси така вільна варіативність та імпровізаційність у мелодиці — виконавиці узгоджували пісню із можливостями власного голосу, а не навпаки.

Збірка налічує 33 пісні, з яких перші три співвідносяться з зимовими обрядами Маланки; наступні три — із Різдвом; наступні шість — гаївки. Наступні (треки 13 — 26) є музикою весільного обряду та розташовані у послідовності самого дійства: шиття вінка, виряджання молодої чи молодого, переспіви свашок, що приїхали по молоду, частування гостей тощо. Останні пісні є побутовими та виконуються без всякого регламенту.

Релігія[ред. | ред. код]

У селі є церква Воздвиження Чесного Хреста (1907, дерев'яна, ПЦУ)[2][3].

Соціальна сфера[ред. | ред. код]

  • Потічківський навчально-виховний комплекс (загальноосвітня школа І-ІІступенів-садок)[4]
  • ФАП[5]

Відомі люди[ред. | ред. код]

Народилися[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Кабінет Міністрів України - Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад Івано-Франківської області. www.kmu.gov.ua (ua) . Архів оригіналу за 12 листопада 2021. Процитовано 12 листопада 2021.
  2. Потічок. Церква Воздвиження Чесного Хреста. Дерев'яні церкви Західної України.
  3. РГ Храму Воздвиження Чесного Хреста села Потічок Снятинського району Івано-Франківської області Української православної церкви (Православної церкви України). YouControl.
  4. Потічківський НВК
  5. У селі Потічок, що на Снятинщині, замінили вікна і двері у сільській раді ти ФАПі

Посилання[ред. | ред. код]