Поул-позишн

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

По́ул-пози́шн (англ. pole position) або по́ул — термін, який означає першу (найвигіднішу) стартову позицію серед усіх, хто стартує у гонці.

Це місце на старті переможця кваліфікаційної сесії у кільцевих автогонках. Зазвичай це перше місце стартової решітки.

Термін прийшов із кінних перегонів, де дистанція часто розмічається стовпчиками (англ. pole). Оскільки бігова доріжка іподрому має овальну форму, а жокеї стартують у ряд, то перевагу має кінь, який стартує з позиції розташованої найближче до внутрішньої сторони овалу бігової доріжки, тобто, той що на старті стоїть найближче до стовпчиків, той, що займає поул-позишн, найкраще та найкоротше місце для бігу.

Поул-позишн на Нюрбургрингу.

Формула-1[ред. | ред. код]

2006 і дотепер[ред. | ред. код]

Після кожної з перших двох 15-хвилинних частин кваліфікаційної сесії вибувають по 5 найповільніших болідів. У фінальній, третій частині, змагається десять пілотів, що залишилося, при чому в їхні боліди залито таку кількість пального, з якою вони повинні стартувати наступного дня. Пілот, який покаже найкращий час на колі, стартує з поул-позишн. З 2008 року фінальну третю сесію скорочено до 10 хвилин.

У сезоні 2008 року після чотирьох гран-прі чемпіонат залишила команда «Супер Агурі» і у пелотоні залишилось лише 20 болідів. Це призвело до зміни регламенту кваліфікацій: після першої і другої кваліфікації тепер вибувають по п'ять болідів.

6 березня — 22 травня 2005[ред. | ред. код]

Поул-позишн отримував пілот, який показував найкращий результат, що отримувався із суми двох кваліфікаційних сесій: перша — у субботу з мінімальною кількістю пального у болідах, друга — у неділю зранку перед перегонами, причому та кількість пального, яка була у баках болідів, залишалась і на перегони.


2003, 2004, 2005 (з 28 травня і до кінця сезону)[ред. | ред. код]

Поул-позишн отримував пілот, який найшвидше проходив єдине швидке коло в суботню кваліфікацію. Та ж сама кількість пального в баках болідів при цьому залишалась і на перегони.[1]


19962002[ред. | ред. код]

Володарем поул-позишн ставав пілот, який показував найшвидший час на колі протягом годинної сесії, проїхати при цьому кожному пілоту можна було не більше 12 кіл.


19501995[ред. | ред. код]

Кваліфікація складалася з двох годинних сесій (перша — у п'ятницю, друга — у суботу), поул-позишн отримував пілот, який показував абсолютно найкращий результат на колі за два дня змагань.


MotoGP[ред. | ред. код]

У чемпіонаті світу з шосейно-кільцевих мотоперегонів MotoGP поняття володаря поул-позишну було введено з сезону 1974[2].

З 2006 року володар поул-позишн визначається за результатами суботньої одногодинної кваліфікації. Критерій — найшвидше коло.

У 2013 році в класі MotoGP був введений новий формат проведення кваліфікації. За результатами першого дня змагань, так званої «вільної практики», гонщики діляться на 2 групи: швидші і повільніші. На другий день змагань відбуваються кваліфікаційні заїзди: спочатку стартують повільніші гонщики (група Q1), два найшвидших з них мають можливість продовжити заїзди разом з групою Q2, до якої увійшли швидші гонщики попереднього дня. Після закінчення заїздів, результати обох груп Q1 і Q2 вносяться у загальну кваліфікаційну таблицю, яка визначає позицію спортсменів на стартовій решітці у день змагань. Такий формат кваліфікації дозволяє уникнути ситуації, коли повільніші гонщики перешкоджають продемострувати найкращий результат швидшим пілотам.

Топ 10 мотогонщиків MotoGP за кількістю поулів[ред. | ред. код]

(Потовщеним виділені чинні пілоти)

Місце Гонщик Кількість
1 Італія Валентіно Россі 61
Іспанія Хорхе Лоренсо 61
3 Австралія Мік Дуейн 58
Іспанія Марк Маркес 58
5 Італія Макс Б'яджі 56
6 Іспанія Дані Педроса 46
7 Австралія Кейсі Стоунер 43
8 Іспанія Хорхе Мартінес 42
9 Італія Лоріс Капіроссі 41
10 Італія Еугеніо Лаззаріні 35
  • Примітка: Дані приведені після закінчення сезону 2015.

Джерела Інтернет[ред. | ред. код]

Примітки і посилання[ред. | ред. код]

  1. Регламент 2003 : Процедура квалификации. FIA. Париж. 26.02.2003. Дополнения - 06.03.2003. (російською). www.f1news.ru. Процитовано 16.11.2007. 
  2. Jiri Miksik (14.03.2016). Rossi und Lorenzo sind Mister Pole-Position. speedweek.com (нім.). Процитовано 16.03.2016.