Початок кінця (Відьмак)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Відьмак»
«Початок кінця»
The End's Beginning
Сезон № 1
Серія № 1
Перший показ 20 грудня 2019
Сценарій Лорен Шмідт-Гісріх
Режисер(и) Алік Сахаров
Тривалість 61 хв
Хронологія
Попередня Наступна
Four Marksd

Початок кінця (англ. The End's Beginning) — перший епізод першого сезону телесеріалу Netflix «Відьмак». Сценарій, написаний Лорен Шмідт Хіссріч, створений частково на основі розповіді Анджея Сапковського «Менше зло», що входить у збірник «Останнє бажання».

Сюжет і назва[ред. | ред. код]

Назва першого епізоду «Відьмака» стала відома трохи пізніше, ніж у більшості інших серій першого сезону. На сайті Гільдії сценаристів США на початку листопада 2019 року з'явилися назви шести з восьми епізодів, але першого там не було[1]. Тільки 22 листопада, за чотири тижні до прем'єри, стало відомо, що перша серія буде називатися The End's Beginning, «Початок кінця»[2].

У цьому епізоді розгортаються дві сюжетні лінії. Одна з них побудована на розповіді Анджея Сапковського «Менше зло» зі збірки «Останнє бажання»[3]: в місті Блавікен Геральт зустрічає чародія Стрегобора і княжну Ренфрі на прізвисько Сорокопутка, яка хоче вбити Стрегобора. Відьмаку доводиться вбити Ренфрі, після чого натовп городян намагається закидати його камінням.

В іншій сюжетній лінії дія відбувається в Цинтрі. Столицю цього королівства бере штурмом армія Нільфгаарда; королева Каланте, важко поранена в битві, кидається вниз з вежі, а її онучка і спадкоємиця Цірілла біжить з міста. Тепер Цірілла повинна знайти Геральта, який є її «Призначенням».

У ролях[ред. | ред. код]

Реакція[ред. | ред. код]

Оглядачі видання Entertainment Weekly, подивившись перший епізод, вважали його настільки нудним, що не стали дивитися «Відьмака» далі і поставили серіалу 0 балів зі 100 можливих. Це зіпсувало рейтинг «Відьмака» на майданчику Metacritic[4]. При цьому сцену бою Геральта з Ренфрі багато глядачів визнали однією з кращих у всьому першому сезоні[5].

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Episode titles for six episodes of The Witcher revealed along with confirmation of Season 2
  2. Netflix опубликовала названия и короткое описание всех серий «Ведьмака». Архів оригіналу за 2 січня 2020. Процитовано 2 січня 2020.
  3. Netflix показал новые кадры из первой серии «Ведьмака»
  4. Сценарист Лорен Шмидт Хиссрич ответила на критику «Ведьмака» журналистами
  5. «Ведьмаку заплатите чеканной монетой»: мемы и реакция соцсетей на выход сериала «Ведьмак»