Самооборона СС «Данциг»

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор самооборони.

Самооборона СС «Данциг» (нім. SS-Heimwehr Danzig) — військове формування СС.

Біографія[ред. | ред. код]

Самооборона була сформована пронацистськи налаштованим сенатом вільного міста Данцига в січні 1939 року з місцевих добровольців в якості загонів самооборони, призначених для боротьби із загрозою польської окупації. У травні 1939 року частини самооборони переведені в тренувальний табір в Берліні-Алендорфі. У червні 1939 року Генріх Гіммлер включив в самооборону підрозділ «Мертва голова» — 3-й штурмбанн СС 4-го штандарту «Остмарк» під командуванням Ганса-Фрідеманна Ґеце (500 осіб), який був перекинутий в Данциг і переформований в протитанковий навчальний штурм СС, а сам Ґеце очолив всю самооборону. Формально заснування самооборони відбулося 18 серпня 1939 року в складі 1 550 осіб. Під час Польської кампанії самооборона билась 5-7 вересня 1939 року з польськими військами на Вестерплатте, де втратила близько 50 солдатів, а потім діяла в складі підрозділів «Мертва голова». Після закінчення Польської кампанії 29 вересня самооборона була переведена в Дахау, де влилася до складу нової дивізії СС «Мертва голова». З її членів були сформовані 2-й і частина 3-го батальйону 3-го піхотного полку СС, а протитанкова рота стала основою для формування протитанкового дивізіону.

Склад[ред. | ред. код]

Назва підрозділу Командир Після розпуску самооборони
Штаб Оберштурмбаннфюрер СС Ганс-Фрідеманн Геце Влився в 3-й штурмбанн 4-го штандарту «Мертва голова».
1-ша стрілецька рота Гауптштурмфюрер СС Карл Тір Влилась в 2-й штандарт «Мертва голова».
2-га стрілецька рота Оберштурмфюрер СС Віллі Бредемаєр
3-тя стрілецька рота Гауптштурмфюрер СС Георг Браун
4-та стрілецька рота Гауптштурмфюрер СС Еріх Урбаніц Влилась в 3-й штандарт «Мертва голова».
5-та стрілецька рота Гауптштурмфюрер СС Отто Баєр Влилась в 6-й штандарт загальних СС.
13-та гренадерська рота Гауптштурмфюрер СС Вальтер Шульц Відправлена в почесний резерв СС.
14-та протитанкова рота Гауптштурмфюрер СС Йозеф Штайнер Влилась в Головне управління СД.
15-та протитанкова рота Оберштурмфюрер СС Отто Ляйнер Влилась в 10-й штандарт загальних СС.

Почесний знак[ред. | ред. код]

Почесний знак.

Почесний знак самооборони СС «Данциг» (нім. Ehrennadel der SS-Heimwehr Danzig) — нагорода НСДАП для службовців самооборони. Знак являв собою копію прапора самооборони і носився на лівому боці грудей за допомогою довгої голки, припаяної до реверса. На реверсі зображена назва виробника STUMPFU. SOHN DANZIG.

Як і всі нагороди НСДАП, в сучасній Німеччині знак вважається символом антиконституційної пропаганди, а його носіння, виготовлення і публічна демонстрація заборонені.

Відомі члени самооборони[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • Залесский К. А. СС. Охранные отряды НСДАП. — М.: Эксмо, 2005. — 5000 экз. — ISBN 5-699-09780-5.
  • Iwan Kowtun: Дивизия СС „Мертвая голова“. (SS-Division „Totenkopf“). Jausa-Press, Moskau 2009, ISBN 978-5-9955-0035-3.
  • Dieter Schenk: Die Post von Danzig – Geschichte eines deutschen Justizmords. Rowohlt, Reinbek bei Hamburg 1995, ISBN 3-498-06288-3.
  • Kurt-Gerhard Klietmann: Deutsche Auszeichnungen. Band 2: Deutsches Reich: 1871–1945. Die Ordens-Sammlung, Berlin 1971.