Поштова станція (Корець)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поштова станція на 261 кілометрі траси Київ-Чоп в місті Корець
Колишня поштова станція у Корці

50°37′11″ пн. ш. 27°10′31″ сх. д. / 50.6197417° пн. ш. 27.1752806° сх. д. / 50.6197417; 27.1752806Координати: 50°37′11″ пн. ш. 27°10′31″ сх. д. / 50.6197417° пн. ш. 27.1752806° сх. д. / 50.6197417; 27.1752806
Статус Відсутній
Країна  Україна
Розташування вул. Київська, 12, м. Корець, Рівненська область
Тип будівлі цивільна архітектура
Архітектурний стиль Неоготика
Будівництво 1850-і — 1850-і
Поштова станція (Корець). Карта розташування: Україна
Поштова станція (Корець)
Поштова станція (Корець) (Україна)

Поштова станція на 261-му кілометрі траси Київ-Брест у місті Корець, «Будинок ІІ розряду з готелем». Мала кімнати для проїжджих та прилеглі одноповерхові будівлі ямщика, каретної та конюшні. Збудована в 1850-х роках за зразковим проектом 1843 року. Охоронного статусу не має.

Історична довідка[ред. | ред. код]

У 1827 році царська влада організувала поштово-диліжансне сполучення за маршрутом Київ — Житомир — Радзивилів, до тодішнього кордону з Австро-Угорщиною. По всій цій трасі, названій Брест-Литовським шосе, в 40-х роках ХІХ ст. було побудовано нові, муровані поштові станції, що здебільшого збереглися й досі. Відстань між ними становила, в середньому, 15 — 20 км, з певним урахуванням топографії та можливостей разового кінного переходу. Назва прив'язувалася до найближчого населеного пункту.

Поштові станції будувалися з цегли за типовим проектом видання 1843 року, призначені спершу для тракту Санкт-Петербург — Київ. Для будівель поштових станцій, розташованих на ділянці траси Е-40 Рівне-Київ, характерні неоготичні архітектурні форми. Це Т-подібні одноповерхові споруди з високими стрільчатими вікнами. Поштові, або кінно-поштові, станції планувалися однаково за усталеною схемою: прямокутний двір, по центру — фасадом до тракту — будинок самої станції, праворуч нього — в'їзні ворота, ліворуч — виїзні. Муровану огорожу так само було декоровано в дусі неоготики. По периметру просторого подвір'я розташовувалися одноповерхові ямщицька, каретна, стайня, комора, фуражна, готель, а посеред двору — криниця, обладнана водопоєм для коней. Керував усім закладом станційний наглядач, який мешкав тут-таки, на казенній квартирі. На поштовій станції обов'язково було все, що треба саме для поштової справи: папір, чорнило, пера, марки, штемпелі, поштова скринька, освітлення (свічки, потім — гасові лампи). Для подорожніх завжди готовим був самовар і все, що потрібно для чаювання. Станції поділялись на класи — від першого до четвертого.

Станція[ред. | ред. код]

На «новому шляху», на 261-му кілометрі у 1850-і роки було облаштовано кінну пошту. Про станцію на сайті Корецької громади зазначено наступне: "Цікава історія деяких старовинних будівель. Наприклад одноповерхова псевдоготична будівля поштової станції була збудована під час прокладання Брест-Литовського шосе за типовим проектом. Це був жовто-білий будиночок, симетричний, прямокутної форми скромно прикрашений карнизом, модильйонами, а вікна обрамлені арками. В комплекс станції входило: канцелярія, житлове приміщення станційного доглядача та кімната для відпочинку, трактир, стайня, візницька і каретна. "[1]

Схожі поштові пункти розташовувались впродовж всього царського шляху «Київ-Брест». Найближча станція на сході була в Дідовичах, на заході в Самострілах.

Нині будівля колишньої поштової станції перебуває у гарному стані і використовується як дорожньо-ремонтний пункт дочірнього підприємства "Рівнеоблавтодор".

Див. також[ред. | ред. код]

Поштова станція (Гурівщина)

Поштова станція (Калинівка)

Поштова станція (Коростишів)

Поштова станція (Березина)

Комплекс споруд Поштової станції (Житомир)

Поштова станція (Мартинівка)

Поштова станція (Новоград-Волинський)

Поштова станція (Броники)

Примітки[ред. | ред. код]

Джерела[ред. | ред. код]