Лист (поштове відправлення)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Поштове відправлення у вигляді листа, що був відправлений у паперовому конверті

Лист — тип поштового відправлення з вкладенням письмового повідомлення або документів, розміри і масу якого встановлено відповідно до законодавства України.[1] Упаковуються в поштові конверти, спеціальні конверти з полімерних матеріалів або цупкий папір.[2]

Поділ листів[ред. | ред. код]

У поштовій справі листи поділяються на[3]:

Вид листа Порядок відправлення Порядок вручення
прості Опускаються відправником у поштову скриньку, або в спеціальні поштові скриньки, встановлені в об'єктах поштового зв'язку. Якщо розміри не дозволяють опустити їх до поштової скриньки, вони подаються для пересилання до відділення поштового зв'язку. Вручаються шляхом вкладання до абонентської поштової скриньки адресата.
рекомендовані Подаються для пересилання до об'єкта поштового зв'язку з одержанням розрахункового документу, що підтверджує отримання. Доставляються та вручаються адресатові під розписку.
з оцінкою вартості вкладення (оголошеною цінністю), визначеною відправником Подаються для пересилання до об'єкта поштового зв'язку з одержанням розрахункового документу, що підтверджує отримання. Вручаються адресатові під розписку в об'єкті поштового зв'язку.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Закон України «Про поштовий зв'язок» www.ukrposhta.ua
  2. Укрпошта | Лист. Опис. Архів оригіналу за 30 березня 2018. Процитовано 29 березня 2018.
  3. Пересилання поштових відправлень [Архівовано 12 лютого 2012 у Wayback Machine.] Українське державне підприємство поштового зв'язку «Укрпошта»

Джерела[ред. | ред. код]