Пошук у часі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пошук у часі
Timequest
Жанр Наукова фантастика
драма
Режисер Роберт Дайк
Продюсер Гері Блум
Рон Кук
Джеймс А. Кортні
Мері Петришин
Сценарист Роберт Дайк
У головних
ролях
Віктор Слезак
Капріс Бенедетті
Вінс Грант
Брюс Кемпбелл
Баррі Корбін
Композитор Ден Колтон
Дистриб'ютор Ardustry
Creative Light Worldwide
Тривалість 92 хв.
Мова англійська
Країна США
Рік 2000
Дата виходу 13 квітня
IMDb ID 0238463

«Пошук у часі»[1], досл. «Часовий квест» (англ. Timequest) — американський науково-фантастичний фільм з елементами драми та альтернативної історії 2000 р. режисера Роберта Дайка. Головні ролі зіграли Віктор Слезак (Джон Ф. Кеннеді), Капріс Бенедетті (Жаклін Кеннеді), Вінс Грант (Роберт Кеннеді) і Брюс Кемпбелл як мандрівник у часі. Прем'єра відбулася 13 квітня, фільм отримав обмежений театральний випуск в Сполучених Штатах і пізніше вийшов у форматах VHS і DVD в США, Канаді й Австралії.

Сюжет[ред. | ред. код]

Уранці 22 листопада 1963 року загадковий чоловік сімдесяти з чимось років (Ральф Вейт), який носить одяг, схожий на скафандр, матеріалізується в готельному номері, зайнятому Джекі Кеннеді (Капріс Бенедетті). Мандрівник у часі демонструє Джекі кадри телебачення з майбутніх убивства і похорона Джона Ф. Кеннеді (Віктор Слезак). Незабаром після цього Мандрівник розповідає президенту і цинічному генпрокуророві Роберту Кеннеді (Вінс Грант) про їхнє майбутнє, хоча й в нього залишилося небагато часу, щоб переконати Роберта, що він той, ким є насправді, оскільки Кеннеді намагається розвінчати розповідь мандрівника в часі. У тому числі незнайомець наодинці оповідає про сексуальні скандали та державні одкровення сім'ї Кеннеді. Мандрівник, знаючи характер Роберта, не називає своє ім'я чи місце народження, але відзначає, що він народився в цей день. На запитання, чому він вирішив змінити минуле, той відповідає: йому завжди подобалася Джекі, тому просить її потанцювати з ним, що й вона робить, допоки він не зникне з реальності.

Роберт Кеннеді пропонує тост за героя в готельному номері перед 12:30, моментом історії, який змінить усе. Проте під час процесу Мандрівник перетворюється на ніщо і склянка, що він тримав у руці, падає на підлогу та розбивається. Роберт знаходить шматок скла з відбитком мандрівника у часі.

Хід історичних подій змінюється. Лі Гарві Освальд (Джеффрі Стайгер) схоплений охороною президента та доставлений у Вашингтон, округ Колумбія, для допиту. Комісія Воррена після десяти місяців розслідування публікує доповідь, в результаті чого ЦРУ розформовано. Директор ЦРУ, Едгар Гувер, звільнюється за власним бажанням. Джон Кеннеді зізнається у прямому ефірі на ТБ у тому, що був не повністю чесний зі своєю дружиною та кається у подружній зраді. США не беруть участь у В'єтнамській війні, що викликає різку критику Ліндона Джонсона. Пізніше, виступаючи перед випускниками 1964 року, Кеннеді робить сенсаційну заяву: він прямо пропонує СРСР і США спільними зусиллями освоїти Місяць і космічний простір, а Сполученим Штатам замість військової експансії піти науковим шляхом розвитку. Деякий час потому пряма трансляція з Місяця показує, що астронавт Джон Гленн і космонавт Микола Брежнєв разом висадилися на супутнику Землі. Пізніше там буде створена місячна база і поселення імені Кеннеді, де поховають його прах.

Тим часом Роберт Кеннеді має намір розкрити особистість мандрівника для того, щоб запобігти його спробі знову винайти машину часу, проте Джекі бере з Роберта залізну обіцянку, що Боббі не завдасть тому шкоди. Як з'ясовується, Мандрівник у часі — це Реймонд Мід (Джозеф Мерфі), якому, як і його альтернативній версії себе, подобається Джекі Кеннеді. У шістнадцять років він здійснює крадіжку, його заарештовують і саджають у тюремний автобус; за допомогою відбитків пальців про Реймонда дізнається Роберт Кеннеді. Вже будучи президентом США, охорона останнього забирає хлопця з автобуса, Роберт розмовляє з юнаком і дає йому другий шанс, розпочати нове життя.

Минає багато років, Мід став художником, постаріла Джекі купує багато його картин. У 2001 році, після смерті Кеннеді від старості, молодший син Джеймс Роберт Кеннеді (Рік Гіанасі) пояснює Реймонду, чому родина Кеннеді була так щедра до нього.

Ролі[ред. | ред. код]

Актор/Акторка Роль
Віктор Слезак Джон Кеннеді, 35-й Президент США, помер у 2001 році
Капріс Бенедетті Жаклін Кеннеді, дружина Джона Кеннеді, померла у 2004 році
Вінс Грант Роберт Кеннеді, Генеральний прокурор, пізніше Президент США
Брюс Кемпбелл Вільям Робертс
Баррі Корбін Ліндон Джонсон, 45-й Віце-президент США
Ларрі Дрейк Едгар Гувер, Директор ЦРУ
Ральф Вейт Старий мандрівник у часі, народився 22 листопада 1963 року
Джозеф Мерфі Реймонд Мід, народився 22 листопада 1963; став мандрівником у часі.
Рік Гіанасі Джеймс Роберт Кеннеді, народився 22 серпня 1964; четверта дитиною Джона і Джекі Кеннеді
Девід Хейг Агент Клінт Хілл, агент Секретної служби, який вбиває убивць Джона Кеннеді
Дебра Порт Дженіс Кеннеді, дружина Джеймса Роберта Кеннеді
Рубен Yabuku Мартін Лютер Кінг-молодший, 37-й віце-президент США при президенті Роберті Кеннеді
Аманда Берначчі Черіл Штайн
Шеллі Маркс Норма Джин, померла в 1962 році
Річард Джуел Агент Річардс
Джеффрі Стайгер Лі Харві Освальд, людина, яку звинуватили у замаху на вбивство Джона Ф. Кеннеді.
Марті Буфаліні Волтер Кронкіте, помер в 2009 році

Виробництво[ред. | ред. код]

Теглайни:

  • «Яким би став наш світ, якби Джон Фітцджеральд Кеннеді пережив той день у Далласі?»
  • «Ви б повірили, якщо...».
  • «Остання надія майбутнього — це минуле».[2]

Фільм отримав рейтинг R через мову і деяку сексуальність/наготу.

Сприйняття[ред. | ред. код]

У 2004 р. фільм претендував на нагороду Golden Reel Award організації Motion Picture Sound Editors у номінації Найкращий монтаж звуку у відеофільмі.[3]

Рейтинг на сайті IMDb — 5,3/10.

Цікаві факти[ред. | ред. код]

  • Віктор Слезак раніше грав роль Джона Ф. Кеннеді в бродвейській постановці «Джекі».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Також «Другий шанс».
  2. Taglines
  3. Awards

Посилання[ред. | ред. код]