Пояс для інструменту

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пояс для інструменту

Пояс для інструменту (англ. Tool belt) — ремінь із шкіри або синтетичних матеріалів, який одягається навколо талії та призначений для утримування кишень, петель та сумок з метою зберігання інструментів та обладнання. Інструментальні ремені застосовуються робітниками багатьох професій, наприклад, будівельниками, теслями, електриками, садівниками, перукарями та іншими майстрами.

Історія[ред. | ред. код]

Шкіряні пояси для інструментів з'явились у 1950-х роках як розвиток фартуха теслі[1]. Перші моделі часто шили самостійно або виготовляли на замовлення у взуттєвих магазинах. Шкіряні ремені були міцними і мали великі відкриті кишені для цвяхів, а також різноманітних ручних інструментів. Ринок шкіряних ременів для інструментів почав зростати в 1970-х. Тоді кілька компаній преміум-класу відмовились від широкого асортименту спецодягу та зосередились на продажу інструментальних поясів. Оскільки шкіряні вироби були важкими, вони постійно сповзали з талії на стегна та спричиняли незручності. Щоб зменшити навантаження на стегна теслярів, до ременів додавали підтяжки. Зараз інструментальні ремені також виконують із легких та міцних синтетичних матеріалів.[2]

Використання[ред. | ред. код]

Пояси для інструменту потрібні робітникам, що працюють на висоті, в стиснених умовах, багато переміщуються під час роботи тощо.

Пояси для інструментів також широко використовуються непрофесіоналами в різних сферах діяльності, а їх дизайн часто використовується як символ культури професійності, надійності та зручності. В костюмах та іграшках для дітей пояс для інструменту символізує роботу будівельника, монтажника і т.ін.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Redzitz, Godshaw (2002). Tool belt. United States of America, Patentnr 6390348 B1.(англ.)
  • Torres, George (2021). I Need Advice About Tool Belts. Buzz feed.(англ.)
  • Okamoto, Tobias (2014). THE TOOL BELT (PDF). Konstfack University College of Arts, Crafts and Design.(англ.)

Примітки[ред. | ред. код]