Прапор Долинської

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Прапор міста Долинська затверджений 28 березня 2007 року рішенням № 238 10-ї сесії Долинської міської ради V скликання. Розроблений Кіровоградським обласним відділенням Українського Геральдичного Товариства.

Опис прапора[ред. | ред. код]

Квадратне полотнище розділено на два поля — блакитне вгорі та жовте внизу.

Угорі древкової частини блакитного поля зображені три золоті стріли, складені в трикутник і направлені вістрями за рухом годинникової стрілки.

У верхній частині жовтого поля зображені дві сині горизонтальні смуги.

Ширина блакитного поля дорівнює 2/3, жовтого поля — 1/3, синіх смуг та їх проміжку — 1/30 сторони полотнища, емблема зі стріл займає чверть свого поля.

Зворот прапора ідентичний.

Стріли, складені в трикутник, прив'язують історію міста Долинської до відомого козацького роду Долинських - на їх землях була побудована залізнична станція, яка дала початок населеному пункту, що згодом став районним центром. В гербі однієї з гілок роду Долинських були три перехрещені у зірку стріли. Покладені у трикутник стріли нагадують в плані перехрестя залізничних доріг в місті Долинська, а також утворюють маюскул (велику літеру) Д, що є заголовковою у назві міста. Така композиція фігур робить емблему прапора наочною і промовистою. Стріли у християнстві символізують духовну зброю, служіння Богові.

Стріла у новітні часи виконує роль означення швидкохідних транспортних засобів, зокрема залізничного. У вигляді стріл часто зображаються промені сонця, складені ж з поверненням в одному круговому напрямку, вони утворюють своєрідний солярний (сонячний) знак — символ творчої енергії та життя на землі.

Темно-сині смуги на жовтому тлі символізують залізницю в українському степу, яка стала причиною виникнення міста Долинська.

Джерело[ред. | ред. код]