Прапор Корсики

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Корсики
фр. Drapeau de la Corse
Прапор Корсики фр. Drapeau de la Corse
Використання
Пропорції 3:5
Затверджений 1755
Кольори
білий
чорний
Приналежність Корсика

CMNS: [[commons:Category:Flags of Corsica|Прапор Корсики
фр. Drapeau de la Corse]]
у Вікісховищі

Пра́пор Ко́рсики (фр. Drapeau de la Corse, корс. Bandera testa Mora) — офіційний символ Корсики, острівної провінції Франції.

Опис[ред. | ред. код]

Прямокутне біле полотнище зі співвідношенням сторін 3:5, по центру якого чорна голова мавра, повернута праворуч, перев'язана білою стрічкою.

Історія[ред. | ред. код]

Вперше символіка Корсики використовувалась з 1281 року на печатках короля Арагону Педро III[1]. За легендою, відрубані голови вбитих ворогів-сарацинів корсиканські найманці наколювали на піки. Ще одна легенда свідчить, що один з чорних рабів, яких було багато на Корсиці, попередив місцеве населення про майбутній напад на острів. Завдяки цьому атаку було успішно відбито, а мавру на знак подяки дарували свободу і увічнили його зображення на прапорі[2].

За іншою версією, прапор острова з'явився у XVI столітті через близькість з Сардинією, на прапорі якої зображено чотири голови мавра[3].

Голова мавра також була вибита на монетах першого корсиканського короля Теодора фон Нойгофа[en] (1736).[4]

Офіційно символіку Корсики було затверджено генералом Паскалем Паолі 24 листопада 1762 року.[5] Першопочатково стрічка на голові мавра закривала очі, що означало самопорівняння жителів з рабами-неграми; відтоді Паолі вирішив перемістити її вище, що мало символічне значення звільнення з-під генуезької влади.[6]

З 24 травня[1] 1761 року в Мурато карбувались монети із зображенням голови мавра.

Після завоювання острова Францією у 1769 році символіка Корсики тривалий час була забороненою. До 1789 року на неофіційних прапорах в знак протесту знову зображувався мавр із зав'язаними очима.

В 1794—1796 роках, символіка використовувалась англо-корсиканським королівством. З того часу прапор Корсики вийшов з ужитку до 1980 року, коли був відновлений як регіональна символіка.

Нині голова мавра також використовується на гербі Корсики.

Галерея[ред. | ред. код]

Прапор Корсики до 1755 року
Сучасний прапор Корсики
Герб Корсики
Прапор Сардинії

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]