Прапор Кропивницького

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Прапор Кіровограда)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Кропивницького
Прапор Кропивницького
Використання
Пропорції 1:1
Затверджений 28 лютого 1996 року
Кольори
жовтий
малиновий
синій
Тип міський
Приналежність Кропивницький

Пра́пор Кропивни́цького — новітній муніципальний символ міста, впроваджений у широкий обіг у 1990-х роках.

Історія[ред. | ред. код]

Прапор (хоругва) Кропивницького був розроблений архітектором і членом Українського геральдичного товариства Віталієм Кривенком у першій половині 90-их років ХХ ст. і прийнятий рішенням Кіровоградської міської ради 28 лютого 1996 року.

Опис[ред. | ред. код]

Прапор являє собою прямокутне полотнище із співвідношенням сторін 1:1. Від древка згори і знизу відходять сині смуги, що при з'єднанні утворюють одну, яка йде вздовж довжини прапора посередині. Верхня і нижня половини — жовті, трикутник — малиновий; на трикутнику — жовтий вензель святої Єлизавети.

Ширина утвореного синіми смугами вилоподібного хреста становить 1/5 ширини прапора. Усі деталі останнього повторюють основні елементи сучасного герба Кропивницького.

Значення символів[ред. | ред. код]

Жовтий колір символізує багатство та родючість навколишніх степів, а малиновий є традиційним кольором запорізьких козаків, яким колись належали землі сучасної Кіровоградщини. Лазуровий хрест символізує річку Інгул і дві її притоки: Сугоклію та Біянку, — в околиці злиття яких була заснована попередниця міста — фортеця святої Єлизавети.

Використання[ред. | ред. код]

Згідно з методичними рекомендаціями Українського геральдичного товариства, прапори територіальних громад міст можуть застосовуватися як звичайні прапори (з вертикальним кріпленням до древка), з додатковим горизонтальним кріпленням (у стаціонарних умовах — в сесійному залі чи кабінеті міського голови) або як хоругви (тільки з горизонтальним кріпленням), однак при цьому пропорції зберігаються у відношенні 1:1. Реальна ж практика застосування прапора Кропивницького в місті засвідчує ігнорування даного пункту і перевагу у використанні прапора з пропорціями 2:3.

Див. також[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  1. Кривенко В. Герб і прапор Кіровограда // Знак. — 1998. — № 17. — С. 5.
  2. Символіка Кіровоградщини / Під ред. В. Кривенка та К. Шляхового — Кіровоград: Поліграфічно-видавничий центр «Мавік», 2002. — 106 с.

Посилання[ред. | ред. код]

  1. [1] — Українське геральдичне товариство;
  2. [2] — Російський центр вексилології і геральдики
  3. [3] — Некомерційний Інтернет-проект із геральдики і вексилології