Прапор Маркушів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Маркушів
Прапор Маркушів
Використання
Пропорції 1:1
Затверджений 15 жовтня 2010
Кольори
синій
малиновий
Тип сільський

Прапор Маркушів затверджений 15 жовтня 2010 р. рішенням LIV сесії Маркушівської сільської ради V скликання.

Опис прапора[ред. | ред. код]

Квадратне полотнище, що складається з двох горизонтальних смуг — синьої та червоної (малинової) (співвідношення їхніх ширин рівне 3:1). На синьому полі жовтий розширений хрест.

Значення символіки[ред. | ред. код]

Хрест, як древній символ, символізує вічне життя, а як християнський — відповідає його чотирьом чеснотам: розуму, справедливості, поміркованості і мужності. Хрест є символом розподілу всесвіту на чотири елементи: воду, вогонь, повітря і небо і як розподіл на божественне (вертикальна лінія) і земне (горизонтальна). Також хрест є символом віри, любові, спасіння і смирення.

Червоний (малиновий) колір символізує хоробрість, мужність, лицарство, шляхетність, відвагу, перемогу, добропорядність, велич і справедливу кров, пролиту в боротьбі за свою Вітчизну. Синій колір символізує щирість, вірність, відданість, честь, благородство, духовність, чисте небо та воду, бездоганність, молодість і життєвий ріст.

Хрест, як основний символ українських козаків, а також малиновий колір козацького прапора, підкреслюють історичну наявність українських козаків на території села для його захисту від нападів ворогів.

Автори[ред. | ред. код]

Автор проекту прапора протоієрей В.С. Сватула, священик Свято-Миколаївського собору м. Бердичева, член УГТ, голова Бердичівського відділення Волинсько-Геральдичної Колегії. Зобразив О.І. Маскевич.

Див. також[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]