Прапор Павлограда

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прапор Павлограда

Затверджений разом з гербом міста рішенням Павлоградської міської ради N° 301-17/V 10 квітня 2007 року. Розроблений «Агенцією сучасної реклами» (Павлоград).

Правила використання[ред. | ред. код]

1. Прапор міста Павлограда — квадратне полотнище, розділене білою діагональною смугою зліва на жовту (від древка) і зелену частини. В жовтій частині зображені дві сині перехрещені стріли вістрями вгору, над якими знаходиться семипроменева червона зірка. В зеленій частині зображений білий кінь.

2. Прапор міста піднімається:

— на будинку, де проходить сесія міської ради, у сесійній залі на весь період сесій;

— на будинках міської ради, міськвиконкому — постійно.

3. Прапор міста може підніматися на будинках органів місцевого самоврядування, виконавчої влади, закладів, організацій, підприємств м. Павлограда в дні державних і місцевих свят, при прийомі офіційних делегацій, на спортивних змаганнях. Зображення прапора м. Павлограда може бути використане при виготовленні друкованої та рекламно-сувенірної продукції.

4. Прапор міста при одночасному піднятті з державним прапором України не повинен перевершувати його за параметрами.

Опис[ред. | ред. код]

Квадратне полотнище. Зліва (з верхнього кута від вільного краю) діагональна біла смуга (завширшки 1/6 сторони прапора), у верхньому жовтому полі дві сині перехрещені стріли вістрями вгору, над ними семипроминева червона зірка, і нижнє — у нижньому зеленому полі білий кінь.(Див. також п. 1 рішення міськради)

Значення[ред. | ред. код]

Прапор, відровідно до п. 12 Методичних рекомендацій… УГТ повторюе без щита кольори, фігури та розділення герба Павлограда. Стріли із зіркою (надто малі на малюнку герба) нагадують про козацьке минуле із зазначенням в документі про територіальну належність до Самарській паланки. Але про це мав би скоріше нагадувати ïï геральдичний символ кінь. Але коню, що в старому гербі 1811 року (наслідування якому декларувалося при затвердженні сучасного герба), вказував на розвиток кіннозаводськоï справи, в офіційному обгрунтуванні герба надано не історичне, а алегорічне тлумачення: надійність, сила i працелюбність. Білим кінь зображений задля додержання геральдичного правила «метал на емаль». Біла смуга символізуе річку Вовчу Зелений та жовтий кольори запозичені з герба 1811 року.

Джерело[ред. | ред. код]

  • Геральдика Дніпропетровщини. Офіційні символи територіальних та муніципальних утворень: [Історичні нариси]. — Д.: Арт-Прес, 2012. с.165−192с. iSBN 978-966-348-279-8

Див. також[ред. | ред. код]