Президія Югославії

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Президія СФРЮ)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Президія Югославії
Загальна інформація
Країна Югославія Югославія
Дата створення 30 червня 1971
Дата скасування 15 червня 1992
Голова Йосип Броз Тіто (перший)
Бранко Костич (останній)

Президія Югославії (серб. Председништво СФРJ / Predsedništvo SFRJ, босн., хорв. і чорн. Predsjedništvo SFRJ, словен. Predsedstvo SFRJ, мак. Председателство на СФРЈ) — державний орган, що очолював СФРЮ. Президію було вперше утворено 1971 року відповідно до поправок до конституції СФРЮ, згодом її було реорганізовано 1974 року з прийняттям нової конституції. У період з 1971 по 1974 Президія складалася з 23 осіб — до неї входило по 3 представники від кожної республіки, по 2 представники від кожного автономного краю та президент СФРЮ Йосип Броз Тіто.[1] У 1974 році кількість членів президії було скорочено до 9 — по одному представнику від кожної республіки та автономного краю і голова Президії[en] Союзу комуністів Югославії. У 1988 році згідно з поправкою до конституції, представника СКЮ було виключено з числа членів Президії.

Представників республік та автономних країв обирали парламенти відповідних регіонів терміном на 5 років. Загалом, за новою конституцією, вибори проводили 4 рази – у 1974, 1979, 1984 та 1989 роках. У разі передчасного звільнення члена Президії з посади проводили довибори, а повноваження достроково обраного члена Президії тривали лише до закінчення терміну його попередника. Одна і та сама людина не могла бути обрана більше 2 разів поспіль.

У 1989 р. представників Словенії та Боснії і Герцеговини було обрано на всенародному голосуванні; парламенти лише затвердили цей вибір.

До своєї смерті в 1980 році беззмінним головою Президії був Тіто, що обіймав посаду довічного президента країни. Після його смерті головами на один рік ставали представники всіх республік та автономних країв по черзі (Македонія – Боснія та Герцеговина – Словенія – Сербія – Хорватія – Чорногорія – Воєводина – Косово). У 1991 році цей порядок було порушено, коли представник Сербії Борисав Йович, який ішов із посади голови, перешкодив автоматичному вступу на посаду представника Хорватії Стіпе Месича. Месич став головою Президії лише 1 липня.

Восени 1991 року представники Словенії, Хорватії, Македонії та Боснії і Герцеговини припинили участь у діяльності Президії. 4 члени президії, що залишилися, продовжили роботу до 15 червня 1992 року, коли Добрицю Чосича було обрано першим Президентом Союзної Республіки Югославія.

Примітки[ред. | ред. код]