Прелюдія (секс)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Мартін ван Маеле. Пара займається прелюдією на природі, 1925 р.

Прелю́дія до стате́вого а́кту, або попере́дні любо́вні пестощі (англ. foreplay) — викликання та попереднє посилення сексуального збудження перед проникаючим сексом (статевим актом зокрема)[1]. Під час прелюдії стимулюють ерогенні зони. Прелюдія — лише сходинка в ланцюзі дій, що утворюють цикл сексуальної реакції людини, проте вона передує решті й значно змінює їхню якість.

Цілі прелюдії:

Під час прелюдії стимулюють ерогенні зони, наприклад: соски, губи, язик, вуха, стегна, живіт, сідниці, шия, стопи чи будь-які інші частини тіла, стимуляція яких викликає збудження. Частини геніталій, безпосередньо задіяні в класичному статевому акті (пеніс та вагіна) також можуть стимулювати в ході прелюдії. Такі форми стимуляції як кунілінгус, фінгеринг, мануальна стимуляція геніталій, є формами непроникаючого сексу, проте стосовно статевого акту їх вважають прелюдією. Невагінальні проникнення (як-от анальний секс, феляція) теж належать до сексу. Лише проникнення пеніса у вагіну належить до статевого акту, що не можна вважати прелюдією.

Дослідження[ред. | ред. код]

Згідно з опитуванням гетеросексуальних пар щодо тривалості статевого акту та прелюдії, жоден з партнерів у цих стосунках не був задоволений тривалістю прелюдії у своїх стосунках. В опитуванні взяли участь 152 пари, переважно з вищою освітою, які були задоволені своїм сексуальним життям. У цьому дослідженні, а також у порівнянні з деякими більшими дослідженнями, чоловіки краще сприймали бажаний статевий акт і тривалість прелюдії для своєї партнерки. Середній час, витрачений на статевий акт, становив 7 хвилин, а на прелюдію - 12 хвилин для пар, які брали участь в опитуванні. Ще одним результатом цього опитування стало те, що тривалість бажаної прелюдії для чоловіків і жінок була приблизно однаковою.[2]

Прелюдія, поцілунки спини жінки, рухаючись до її стегон

У глобальному дослідженні близько 12 000 осіб із 27 країн на 6 континентах фізична прелюдія була оцінена як «дуже важлива» для 63% чоловіків і 60% жінок.[3]

Згідно з дослідженням, проведеним серед людей, які перебувають у тривалих романтичних стосунках, використання порнографії та сексуальних медіа не відіграє ролі у задоволенні від часу, витраченого на прелюдію, хоча на інші аспекти сексуального задоволення цей тип сексуальних медіа може впливати. Це означає, що прелюдія є важливою частиною сексуального сценарію, а соціальні впливи на сексуальний сценарій, такі як порнографія та провокаційні сексуальні медіа, не впливають на прелюдію. Час, витрачений на прелюдію, є важливою частиною сексуального збудження і є унікальним для кожної людини, і люди все ще потребують однакової кількості прелюдії для того, щоб стати сексуально збудженими, незважаючи на те, що вони дізнаються з порно.[4]

Форми[ред. | ред. код]

Формами прелюдії можуть бути доторки, поцілунки, погладжування, дмухання, стимуляція предметами чи речовинами різних частин тіла партнера (партнерки) у таких формах, наприклад, як:

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. foreplay (англ.)
  2. Actual and desired duration of foreplay and intercourse: Discordance and misperceptions within heterosexual couples. 2004. doi:10.1080/00224490409552237. ISSN 0022-4499. 
  3. Sexual Medicine. Oxford University Press (OUP). 
  4. Leonhardt, Nathan D.; Willoughby, Brian J. Pornography, provocative sexual media, and their differing associations with multiple aspects of sexual satisfaction (англійською). doi:10.1177/0265407517739162. ISSN 0265-4075. 

Література[ред. | ред. код]