Премія Антоніо Фельтрінеллі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Премія Антоніо Фельтрінеллі
Названо на честь Антоніо Фельтрінеллі
Країна  Італія
Категорія лауреатів нагороди Категорія:Лауреати премії Антоніо Фельтрінеллі
Офіційний сайт
CMNS: Премія Антоніо Фельтрінеллі у Вікісховищі

Премія Антоніо Фельтрінеллі (італ. Premio Feltrinelli) — італійська премія, яка надається за досягнення в науці та культурі від 1950 року.

Нагорода створена за заповітом мецената та художника Антоніо Фельтрінеллі, який помер у 1942 році. Він заповідав велику частину своїх статків Академії Італії (Accademia d'Italia). Після падіння італійського фашизму Національна академія деї Лінчеї (Accademia деї Lincei) перейняла обов'язки з присудження премії.

Премія Антоніо Фельтрінеллі присуджується щорічно по черзі за заслуги в наступних галузях: гуманітарні науки (науки про мораль та історію, Scienze morali e storiche), природничі науки (фізичні, математичні та природничі науки, Scienze fisiche, matematiche e naturali), література (Lettere), мистецтво (Arti), медицина (Medicina). Премія призначена для італійців, а також для іноземців. Спеціальна премія за твір високої моральної і гуманітарної цінності (per un'impresa eccezionale di alto valore morale e umanitario) спочатку присуджувалася приблизно кожні п'ять років, останнім часом майже щорічно.

З призовим фондом в € 250 000 (станом на 2010 р.) міжнародна премія Антоніо Фельтрінеллі є однією з найбільших у світі.

Посилання[ред. | ред. код]