Львівська обласна премія в галузі культури, літератури, мистецтва, журналістики та архітектури

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Льві́вська обласна́ пре́мія в га́лузі культу́ри, літерату́ри, мисте́цтва, журналі́стики та архітекту́ри — найвища відзнака у Львівській області за вагомий внесок в українську культуру.

Премія присуджується авторові чи виконавцеві один раз незалежно від номінації, посмертного представлення до премії не передбачено.

Рішення журі щодо присудження премії з кожної номінації подаються для затвердження голові обласної ради.

Номінації[ред. | ред. код]

Щорічно встановлюються 16 іменних Премій з таких номінацій:

  1. Мистецтвознавство і культурологія — імені Святослава Гординського (історія і теорія образотворчого, декоративно-ужиткового, народного мистецтва, історія і теорія музики).
  2. Музейна справа — імені Іларіона та Віри Свєнціцьких (знакові концептуальні виставки, експозиції).
  3. Збереження культурної спадщини — імені Бориса Возницького (комплексне збереження і реставрація пам'яток).
  4. Поезія — імені Маркіяна Шашкевича (збірки поезії).
  5. Проза — імені Богдана Лепкого (прозові твори).
  6. Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади — імені Михайла Возняка (літературознавство, критика, переклади).
  7. Драматургія, театральне мистецтво — імені Бориса Романицького (театральні вистави, режисерські, сценографічні, акторські роботи, оперні партії, написання драматичних творів).
  8. Журналістика та публіцистика — імені В'ячеслава Чорновола (журналістика і публіцистика).
  9. Музичне мистецтво — імені Станіслава Людкевича (оперні, балетні, симфонічні, камерно-інструментальні твори, концертні програми, авторські виступи, диригування).
  10. Образотворче мистецтво — імені Івана Труша (живопис, графіка, скульптура, монументальне мистецтво).
  11. Декоративно-ужиткове мистецтво — імені Зеновія Флінти (кераміка, художнє скло, метал, різьба, обробка дерева, ткацтво, художні прикраси).
  12. Народна творчість — імені Філарета Колеси (народне мистецтво, фольклорні колективи).
  13. Дизайн — імені Олени Кульчицької (дизайн середовища, графічний дизайн, предметний дизайн).
  14. Архітектура — імені Івана Левинського (практичні і теоретичні досягнення в галузі сучасної архітектури)".
  15. Фотомистецтво імені Василя Пилипʼюка;
  16. Скульптура імені Івана Севери (монументальна і станкова скульптура).

Твори і роботи[ред. | ред. код]

Премією відзначаються найвизначніші твори літератури, мистецтва, журналістики та архітектури, які утверджують ідеали гуманізму, збагачують історичну пам'ять народу, його національну свідомість та самобутність і стали визначною подією в культурному та літературно-мистецькому житті регіону.

На здобуття премії представляються нові оригінальні твори і роботи, опубліковані (оприлюднені) у завершеному вигляді протягом останніх трьох років, але не пізніше як за півроку до їх висунення на здобуття Премії.

Твори та роботи на здобуття премії представляють управління культури і туризму облдержадміністрації, обласні організації національних творчих спілок, літературно-мистецькі об'єднання, товариства, фонди, музейні установи, а також лауреати Премії не більше одного подання.

Твори і роботи на здобуття премії приймаються Журі з 1 січня до 1 жовтня кожного поточного року. Допускається представлення творчих робіт претендентів не більше трьох спроб.

Журі[ред. | ред. код]

Склад журі з присудження премії затверджує президія обласної ради строком на три роки. Протягом цього строку може проводитися часткова ротація Журі.

Номінанти[ред. | ред. код]

Колектив авторів твору, представлений на здобуття Премії, не може становити більше трьох осіб, колектив виконавців — більше п'яти учасників. Не допускається включення до колективу претендентів осіб, які виконувати адміністративні, організаторські чи консультативні функції.

Премією можуть нагороджуватися громадяни України, які творчо працюють на території області.

Лауреати[ред. | ред. код]

Лауреати премії у відповідній номінації отримують диплом та знак лауреата. Лауреатам виплачується грошова частина Премії в розмірі 20 тис. гривень. У разі відзначення Премією колективу авторів твору всім лауреатам видаються Дипломи та Знаки, а грошова частина Премії ділиться між ними порівну.

Диплом і Знак лауреата Премії вручається напередодні Нового року на урочистому засіданні представників обласних організацій національних творчих спілок, літературно-мистецьких об'єднань, фондів, музейних та інших установ.

Кошти на виплату грошової частини Премії щорічно передбачаються в обласному бюджеті.

Лауреати 2019 року[1]

  1. Мистецтвознавство і культурологія — премія ім. Святослава Гординського — Береговська Христина за монографію «Святослав Гординський: творчість за півстоліття».
  2. Музейна справа — премія ім. Іларіона і Віри Свенціцьких — Тихолоз Богдан, Кобрин Михайло, Волошанська Марта, Продан Тетяна, Мартинюк Віктор за проект «Франко: наживо».
  3. Збереження культурної спадщини — премія ім. Бориса Возницького — Лильо-Откович Зоряна за вагомий внесок у збереження, дослідження і популяризацію українського мистецтва. Мистецький альбом «Богородиця-Одигітрія» 2019 (квітень) Львів, «Колір-ПРО».
  4. Поезія — премія ім. Маркіяна Шашкевича — Перлулайнен Лана за збірку поезій у двох томах «Правила ходіння проти вітру», 2019, ТзОВ «Ліга — Прес» Львів.(1,2 том).
  5. Проза — премія ім. Богдана Лепкого — Леся Холодюк (Федорів Лариса) за історичну трилогію «Корнякт» Львів, 2018, «Червона Калина».
  6. Літературознавство, сучасна літературна критика та переклади — премія ім. Михайла Возняка — Швець Алла за монографію «Жінка з христом Аріадни: життєвий світ Наталії Кобринської в генераційному, світоглядному і творчому вимірах».
  7. Драматургія, театральне мистецтво — премія ім. Бориса Романицького — Баша Олена за акторську роботу у виставі «Прекрасні, прекрасні, прекрасні часи…».
  8. Журналістика та публіцистика — премія ім. В'ячеслава Чорновола — Лизанчук Василь за книгу «Так! Я — Українець».
  9. Музичне мистецтво — премія ім. Станіслава Людкевича — Герасименко Оксана за збірку фортепіанних творів «Світло пробудження мрій» (2019), збірку бандурних творів «Україно, моя Україно!»(2017).
  10. Образотворче мистецтво — премія ім. Івана Труша — Гавришкевич Ігор за серію живописних робіт.
  11. Декоративно-ужиткове мистецтво — премія ім. Зеновія Флінти — Риботицька Оксана за вироби в галузі художнього текстилю та Ярошевич Уляна Іванівна за вироби з кераміки.
  12. Народна творчість — премія ім. Анатолія Вахнянина — Кравчук Іван за роботи виконані з житньої соломи.
  13. Дизайн — премія ім. Олени Кульчицької — Крукевич Юрій за серію дизайнерських розробок різних жанрів.
  14. Фотомистецтво — премія ім. Василя Пилип'юка — Огородник Олег за виставкові проекти та промоцію українського мистецтва за кордоном.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Ольга Гринько (13 грудня 2019). На Львівщині обрали лауреатів обласної премії за вагомий внесок в українську культуру - ZAXID.NET. Архів оригіналу за 2 січня 2020. Процитовано 23 березня 2020.

Посилання[ред. | ред. код]