Префектура Ніїґата

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Префектура Ніїґата
 Прапор
Префектура на карті Японії
Країна Японія Японія
Регіон Чюбу, Північнозем'я
Центр Ніїґата
Код 15000-2
ISO JP-15
Площа 12 583,81 км²[1]
(є невизначені кордони)
Населення 2 363 789 осіб
(Станом на 1 серпня 2011)
Густота 188 осіб/км²
Зв'язок Офіційна сторінка
Мапа
проєкт

Префекту́ра Ніїґа́та (яп. 新潟県, にいがたけん, МФА[ɲiːgata keɴ]?) — префектура в Японії, в регіоні Чюбу, Північнозем'я. Розташована в північно-східній частині острова Хонсю, на узбережжі Японського моря. Адміністративний центр префектури — Ніїґата. Межує з префектурами Ямаґата, Фукусіма, Ґумма, Наґано та Тояма, а також Ісікава по морю. Заснована 1871 року на основі провінції Етіґо. Площа становить 12 583,81 км². Станом на 1 серпня 2011 року в префектурі мешкало 2 363 789 осіб. Густота населення складала 188 осіб/км². Основою економіки є сільське господарство, рибальство, видобуток нафти і газу, туризм[2].

Загальні відомості[ред. | ред. код]

Лижний курорт в Мьоко, Ніїґата.

Префектура Ніїґата розташована в центральній частині японського острова Хонсю, в на півночі регіону Тюбу, на березі Японського моря. Вона межує на півночі з префектурою Ямаґата, на сході і півдні — з префектурами Ґумма та Наґано, а на заході — з префектурою Тояма. Адміністративний центр префектури — місто Ніїґата — єдине місто державного значення Японії на узбережжі Японського моря. Для префектури притаманна висока сейсмічна активність і висока кількість опадів, особливо взимку[2].

До складу префектури Ніїґата входять колишні історичні провінції Етіґо і Садо, складові Північноземного краю. Перша була зв'язковою ланкою між Столичною округою та Північно-Східною Японією; друга, через розташування на віддаленому острові, слугувала місцем заслання політичних злочинців. У 16 столітті провінція Етіґо була одним із центрів об'єднання Східної Японії під проводом самурайського полководця Уесуґі Кенсіна. Після заснування сьоґунату Едо порти провінції відігравали провідне значення у торгівлі на Японському морі та сполученні із містом Едо. З 17 століття острів Садо був місцем видобутку золота. У 20 столітті набула розвитку транспортна інфраструктура, завдяки якій префектура була сполучена швидкісними залізницями й автошляхами зі столицею Токіо[2].

Префектура Ніїґата є одним з лідерів країни у сільському господарстві, особливо рисівництві. Місцеві фермери вирощують більшу частину усього японського високоякісного рису косіхікарі. Префектура має також поклади вугілля, нафти і природного газу, які експлуатуються з кінця 19 століття. Префектура Ніїґата є провідним японським центром гірськолижного туризму і зимових розваг. В Японії її часто називають «країною снігу»[2].

Площа префектури Ніїґата становить &&&&&&&&&&012583.072000012 583,72 км². Це п'ята найбільша адміністративна одиниця по країні. Населення становить &&&&&&&&02364212.&&&&002 364 212 осіб. Середня густота дорівнює близько 187 осіб на 1 км²[2].

Адміністративний поділ[ред. | ред. код]

Транспорт[ред. | ред. код]

Освіта[ред. | ред. код]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Інститут географії Японії. 2010.10.1
  2. а б в г д Такацу Йошіакі. Префектура Ніїґата // Енциклопедія Ніппоніка: в 26 т. 2-е видання. — Токіо: Шьоґакукан, 1994—1997.

Джерела та література[ред. | ред. код]

Префектура Ніїґата // 『日本大百科全書』 [Енциклопедія Ніппоніка]. — 第2版. — 東京: 小学館, 1994—1997. — 全26冊. (яп.)

Посилання[ред. | ред. код]

Вікісховище має мультимедійні дані за темою: Префектура Ніїґата