Пржинська угода

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пржинська угода — угода, процес підписання якої тривав з 2 червня до 15 липня 2015 року між основними політичними партіями Північної Македонії за посередництва Європейського союзу. Угода поклала край політичній та інституційній кризі в першій половині 2015 року. За результатами угоди Соціал-демократичний союз Македонії отримував право делегувати своїх людей до Уряду Македонії, домігся відставки у січні 2016 року прем'єр-міністра Ніколи Груєвського і проведення дострокових виборів в Македонії, а також розслідування злочинів, докази яких з'явилися після прослуховування телефонних переговорів держслужбовців.[1]

Передісторія[ред. | ред. код]

У травні 2015 року в Скоп'є розпочалися протести проти прем'єр-міністра Ніколи Груєвського і його уряду. Протести почалися після початку суду над лідером опозиції Зораном Заєвим, який заявив, що у нього є компромат на понад 20 тисяч македонських держслужбовців і особисто Ніколу Груєвського[2]. Останній особисто «зам'яв» справу про вбивство молодої людини поліцейським 2011 року. 5 травня 2015 року відбулися масові заворушення. 12 травня голова МВС Йордана Янкулоська і міністр транспорту Міле Янакієвський разом з Головою Адміністрації безпеки і контррозвідки Сашо Міялковим пішли у відставку після того, як були опубліковані матеріали про їхню участь у низці державних злочинів[3].

Реалізація[ред. | ред. код]

Реалізація Пржинської угоди була ускладнена у зв'язку з тим, що Соціал-демократичний союз звинуватив партію ВМРО — ДМПНЕ у затягуванні реалізації. Призначення Катиці Яневої спеціальним прокурором сприйняли як прорив, але включення в її команду членів партії ВМРО викликало здивування. 14 жовтня 2015 року Зоран Заєв заявив, що угода більше не дійсна у зв'язку з тим, що Рада прокурорів відхилила половину кандидатів, запропонованих Яневою[4].

4 листопада були обрані інші кандидати і робоча команда Яневої була сформована[5]. У той же день були досягнуті домовленості про міністрів та їхніх заступників у перехідному (технічному) уряді. В угоді звучав заклик відправити у відставку Груєвського у січні 2016 року, що і було реалізовано 14 січня. 17 січня пост прем'єр-міністра зайняв Еміль Дімітрієв.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. EurActiv
  2. Полиция не спешит разгонять «македонский майдан» (рос.)
  3. Ministers Quit as Macedonia's Turmoil Deepens, Balkan Insight, 13 May 2015.
  4. Prizma Birn. Архів оригіналу за 22 березня 2016. Процитовано 11 квітня 2021.
  5. Архівована копія. Архів оригіналу за 3 березня 2016. Процитовано 23 березня 2018.{{cite web}}: Обслуговування CS1: Сторінки з текстом «archived copy» як значення параметру title (посилання)