Приазовський краєзнавчий музей

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Приазовський краєзнавчий музей
Тип музей
Країна  Україна
Розташування смт. Приазовське, Запорізька обл.
Адреса 72400, смт. Приазовське, вул. Покровська, 9[1]
Засновано 1980-ті
Фонд 3 000

Приазовський краєзнавчий музей — основний музей у Приазовському районі Запорізької області.

В музеї міститься галерея картин місцевого художника Зюзіна О. К., на полотнах якого відкриваються чарівні куточки рідного Приазов'я. У виставковому залі — експозиції про славетні сторінки життя прославлених земляків: двічі Героя Радянського Союзу Петрова В. С., Героїв Радянського Союзу Реви І. М., Кузьменка І. П., Воротинцева М. П., Холодного Г. С., всесвітньо відомих мандрівників — братів Федора та Павла Конюхових, гордість української літератури Міщенко Д. О.

Матеріали першого залу охоплюють історію заселення краю, в експозиції якого ви ознайомитесь з історією українського глечика, російського самовару, болгарського бекира (мідне відро), албанської тапси для виготовлення смачної петули, а також з історією життя видатних людей цих народів: Віхляєва І. І., Христо Ботева, Орманджи К. С.[2]

Одним із основних напрямків діяльності музею є збір пам'яток історії та культури, організація їх обліку і збереження. В музейному фонді районного музею налічується 2080 експонатів основного фонду. При музеї діє інформаційний центр з питань туризму[3].

Відповідно до реєстру інвестиційних пропозицій щодо розвитку туристично-курортної галузі Запорізької області в 2008 р. у музеї передбачалося зробити реконструкцію та реекспозицію, а також облаштувати автостоянку[4].

Музей військового спрямування, у якому зокрема містяться біографії воїнів Другої світової війни з Приазовського району та на їх досягненнях. Також в музеї містяться відомості про осіб, які відзначилися в певній галузі.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Музеи Украины - Каталог музеев(рос.)
  2. Рідна країна - світоглядний портал
  3. Персональный сайт предприятия
  4. На допомогу туристичному краєзнавству - Запорізька обласна універсальна бібліотека імені О.М. Горького. Архів оригіналу за 8 грудня 2010. Процитовано 24 травня 2019.