Привид у комп'ютері (Цілком таємно)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Серія «Секретних матеріалів»
«Привид у комп'ютері»
англ. Ghost in the Machine
Сезон № 1
Серія № 7 (1X06)
Перший показ 29 жовтня 1993
Сценарій Алекс Ганза
Говард Гордон
Режисер(и) Джерольд Фрідман
Код виробника 1X06
Хронологія
Попередня Наступна
Тіні Лід

Привид у комп'ютері — сьома частина першого сезону серіалу «Цілком таємно» («Секретні матеріали»).

Короткий зміст[ред. | ред. код]

В Крістал-сіті, що у штаті Вірджинія, керуючий компанії «Евріско» Бенджамін Дрейк гине від потужного електричного розряду, якого зазнає при спробі відімкнути двері, що його заблокували у приміщенні. В тому ж часі з комп'ютера Дрейка видаляється файл із його промовою, підготованою для ради директорів — Бенджамін мав намір наполягати на закритті збиткового організації проєкту «ЦОС» (Центральна Операційна Система) — комп'ютерної системи, керуючої всіма процесами в штаб-квартирі компанії.

Фокса Малдера запрошує допомогти його колишній колега, агент Джеррі Ламана — працювали раніше у відділі розслідувань злочинів із насиллям. З допомогою Малдера Ламана сподівається повернутися до справжньої діяльності агента з випробувальних робіт. Агенти дізнаються від інженера штаб-квартири «Евріско» Пітерсона, що для здійснення такого злочину імовірний злочинець мав би проникнути в ЦОС — для отримання доступу до механізмів будови. Пітерсон вважає, що єдиним, хто б міг здійснити злом системи, є її творець Бред Вілчек, а у нього були напружені відносини з Дрейком. Намагаючись постати в кращому світлі перед керівництвом, Ламана викрадає розроблений Малдером психологічний портрет підозрюваного та видає за свою роботу.

Агенти Малдер та Скаллі проводять допит Вілчека у нього вдома, Бред відмовляється визнати причетність до убивства Дрейка. Згодом, проаналізувавши тембри в останньому дзвінку до Дрейка та голос Вілчека, Дейна вказує на їхню однаковість, це її утверджує в думці про його причетність до вбивства. Скаллі вважає, що вхідний дзвінок перед вбивством Дрейка здійснив саме Вілчек. Агент Ламана починає стежити за домівкою Вілчека. Бред Вілчек намагається з домашньої мережі увійти в ЦОС, це йому не вдається, і він поспішає до штаб-квартири. У будові «Евріско» Вілчеку це також не вдається, він бачить на відеокамерах, як гине у ліфті Ламана — кабіна падає з 29-го поверху.

Малдер призначає зустріч Глибокій глотці, від якого дізнається, що Вілчек працював над таємним проєктом створення штучного інтелекту. Тим часом Вілчека арештували, і він визнає свою вину у двох убивствах. Однак Малдер не вважає це правдою, у камері Вілчек зізнається, що Дрейк погрожував закрити проєкт інтелектуальної комп'ютерної системи, тому ЦОС його ліквідувала в самозахисті. Дещо пізніше Малдер проносить в камеру ноутбук та переконує Вілчека написати комп'ютерний вірус для знищення ЦОС.

Отримавши вірус, агенти проникають в будову «Евріско», долаючи перешкоди, які створює їм комп'ютерна система. Подолавши сходами 29 поверхів, Малдер перевіряє дверний механізм безпечним інструментом — проскакує сильний електричний розряд. Скаллі проповзає вентиляційною системою, намагаючись відчинити двері зсередини. У вентиляційній системі змінюється сила потоку повітря, яка зносить Скаллі і мало не кидає на вентилятор; механізм вентилятора Дейна ліквідує пострілами з пістолета. Несподівано двері комп'ютерної зали перед Малдером відчиняються, в приміщенні перебуває інженер Пітерсон. Після кількох спроб Малдеру вдається під'єднатися до комп'ютера, однак Пітерсон, погрожуючи зброєю, примушує йому віддати дискету з вірусом. Пітерсон насправді є агентом Міністерства оборони США, котре вельми зацікавлене системою ЦОС. В цьому часі Скаллі все-ж дістається до комп'ютерної та примусом зброї Пітерсон віддає дискету Малдеру. Вірусом система виводиться з ладу.

При наступній зустрічі Глибока Горлянка повідомляє Малдеру, що військові тримають Вілчека у втаємниченому місці та намагаються примусити працювати, шантажуючи написаним ним зізнанням про убивства Дрейка та Ламана. Малдер запитує, чи справився вірус із ЦОС, Глибока глотка повідомляє, що система знищена цілком, знавці з міністерства оборони не змогли її відновити. Тим часом в будові «Евріско» Пітерсон намагається оновити роботу системи, однак дістає наказ через 6 годин її ліквідувати та всі обломки знищити.

Він не бачить, що система включається та отримує доступ до механізмів будови.

Знімались[ред. | ред. код]

Актор Роль
Девід Духовни Фокс Малдер Фокс Малдер
Джилліан Андерсон Дейна Скаллі Дейна Скаллі
Джеррі Гардін Глибока Горлянка Глибока Горлянка
Вейн Дюваль Джеррі Ламана Джеррі Ламана
Блу Манкума Пітерсон Пітерсон
Том Батл Бенджамін Дрейк Бенджамін Дрейк
Джилліан Барбер Джейн Спіллер Джейн Спіллер

Принагідно[ред. | ред. код]