Пригоди капітана Врунгеля (мультсеріал)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пригоди капітана Врунгеля
рос. Приключения капитана Врунгеля
Афіша мультфільму
Тип мультсеріалу мальована анімація
Жанр пригоди
Режисер Давид Черкаський
Автор сценарію Іван Воробйов
Звукооператор Віктор Груздєв
Студія Київнаукфільм
Країна СРСР СРСР
Телеканал ЦТ СРСР
Тривалість ~10 хв.
Мова російська
Кількість сезонів 1
Кількість серій 13
Прем'єра 1976
Закінчення 1979
Дубляж немає
IMDb ID 0219263

«Пригоди капітана Врунгеля» (рос. Приключения капитана Врунгеля) — мультсеріал режисера Давида Черкаського, створений за сюжетом повісті «Пригоди капітана Врунгеля» Андрія Некрасова, який знято на студії «Екран» з використанням технік перекладки, мальованої мультиплікації та знімальних кадрів.

Мультсеріал складається з 13 серій, які виходили з 1976 по 1979 роки (1–3 серії вийшли 1976-го, 4-6 — 1977, 7-9 — 1978, 10-13 — 1979 рік). Прем'єра відбулася на Центральному телебаченні під час зимових шкільних канікул у січні 1980 року. На кожну серію було зроблено більше 16 тис. малюнків–перекладок. Серіал насичений пародіями-відсилання до багатьох відомих радянських та закордонним фільмів, історичними та релігійними алюзіями.[1][2]

Серіал існує в оригінальному російському варіанті озвучання. Версія україномовного дубляжу відсутня.

Займає 18-у позицію у списку 100 найкращих фільмів в історії українського кіно.

Сюжет[ред. | ред. код]

Старий морський вовк капітан Врунгель приймає запрошення взяти участь у міжнародній вітрильній регаті. Однак у порту відправлення на борт його яхти «Біда» потрапляє викрадена з музею статуя Венери, на яку полюють не тільки правоохоронні органи в особі агента Нуль-нуль-ікс (пародія на агента 007), але й безжалісні гангстери Джуліко Бандітто та Де ля Воро Гангстерітто, що працюють на загадкового Шефа.

1 серія

Колишній морський капітан Христофор Боніфатійович Врунгель викладає навігацію у водному училищі, де намагається донести знання до спритного, але досить несхильного до наук учня Лома. Під переекзаменування вдало приходить пропозиція взяти участь у міжнародній вітрильній регаті для однощоглових яхт навколо світу, яку влаштовує закордонний яхт-клуб. Врунгель дає свою згоду на участь, учень Лом стає його помічником. Свіжопобудованій яхті дають назву «Перемога» (рос. «Победа»). Однак під час спущення її на воду, дві перші літери відпадають — газети фіксують старт яхти «Біда» (рос. «Беда»).

Команда у відкритому морі потрапляють у приплив, та змушені втратити час на очікування відливу.

2 серія

Під час відпливу Врунгель і Лом застряють у фіорді, а пізніше, коли рівень моря прийшов до норми, замість того, щоб набрати на березі запасів питної води, вони рятують білок з палаючого лісу. Після прибуття до місця старту регати Врунгель намагається здати білок в зоопарк, але без документів це йому не вдається. Тим часом в Королівському музеї мистецтв міста, де проводиться регата, сторож Фукс за дорученням Арчибальда Денді, спікера яхт-клубу і одночасно шефа гангстерів, викрадає статую Венери. Справа про цей злочин розслідує Агент Нуль-Нуль-Ікс. Незважаючи на закриття кордонів, регату дозволяють.

3 серія

Фукс отримує завдання — пронести футляр від контрабаса, в якому заховано Венеру, на яхту «Чорної каракатиці», капітан і команда якої зв'язана з гангстерами. При урочистому відкритті регати з'ясовується, що екіпаж «Біди» неповний, і потрібен третій чоловік. Лом приводить Фукса, який опинився поблизу. Після старту регати Врунгель виявляє, що Фукс нічого не розуміє в мореплавстві, і береться вчити його. Шеф гангстерів доручає двом підлеглим, Джуліко Бандітто і Де ля Воро Гангстерітто, перехопити статую, яка опинилася у Фукса.

4 серія

Яхта «Біда» вирвалася в лідери, але її повертає в порт митна поліція, попереджена директором зоопарку про «незаконне провезення білок». Врунгель демонструє використання білок як ходових машин. Два гангстери стежать за яхтою, і їх переслідує Агент Нуль-Нуль-Ікс. «Біда» йде в плавання. За нею на вертольоті кидаються гангстери, а за шасі вертольота чіпляється Агент Нуль-Нуль-Ікс.

5 серія

«Біда» потрапляє в мертвий штиль. Гангстери з вертольота спускають трап і намагаються вихопити у Фукса футляр зі статуєю. Агент Нуль-Нуль-Ікс під дулом пістолета велить вести вертоліт. Лом хапає Фукса за ноги, і «Біда» стрімко обганяє інші яхти. Поблизу оголошують військові маневри, і всі яхти, крім «Біди», звертають убік. При перших залпах ескадри Гангстерітто випускає футляр і повертається в кабіну, де вони разом з Бандітто зв'язують і скидають Агента Нуль-Нуль-Ікс в океан, але той продовжує переслідування.

Капітан Врунгель прив'язує вантаж до щогли, і яхта перевертається, ставши схожою на підводний човен. Ескадра відходить, а «Біда» продовжує плавання, взявши лідерство в перегонах.

6 серія

Команда «Біди» робить зупинку в Єгипті для поповнення запасів провізії і огляду місцевих визначних пам'яток. При відвідуванні піраміди Хеопса Бандітто і Гангстерітто планують ще раз перехопити футляр з Венерою, яку Фукс за телефонною вказівкою шефа гангстерів бере з собою в екскурсію. Гангстерам вдається позбавитися Агента, замурувавши його в гробниці. При відвідуванні командою Врунгеля ринку вони продають їм яйця крокодилів, видавши їх за страусині.

7 серія

Гангстери здійснюють невдалу спробу пробратися вночі на «Біду». Хворий Фукс в маренні нагріває яйця, з яких вилуплюються крокодили. Їх викидають за борт, і Врунгель приймає у Лома переіспитування, що лишалося незакінченим ще до початку регати.

8 серія

Під час перетину екватора Врунгель влаштовує свято Нептуна. Бандітто відпливає з підводного човна і вдає потопаючого, тож команда «Біди» рятує його. Бандітто просить висадити його на острові, де екіпаж потрапляє в засідку і виявляється в кам'яному мішку, а гангстери отримують футляр з Венерою.

9 серія

На острів прибуває Агент Нуль-Нуль-Ікс, який пробирається в замок гангстерів і заарештовує їх, але гангстери звільняються. Екіпаж «Біди» будує пліт з дощок, що лежали в кам'яному мішку. Врунгель відкриває кран з водою, і команда рятується. По дорозі до яхти Лом вривається в замок і хапає футляр зі статуєю. Гангстери сідають на своє судно і кидаються в погоню, майже настигають «Біду», але їхнє судно дає сильний диферент на ніс, гребний гвинт виходить з води і починає діяти як гвинт вертольота, підіймаючи судно в повітря. «Біда» потрапляє в район Антарктиди, і Врунгель тримає курс на айсберг, щоб там запастися водою. Фукс стріляє з рушниці і потрапляє в судно гангстерів. Воно летить вниз і падає на верхівку айсберга, який перевертається, і протилежний кінець, піднявшись з води, піднімає «Біду» вгору. Врунгель вирішує йти до екватора.

10 серія

Джуліко Бандітто і Де ля Воро Гангстерітто за допомогою льодорубів піднімаються до яхти, але пройшовши екватор, «Біда» зривається з айсберга. Екіпаж «Біди» лікує хворого кашалота, який чхає, чому яхта злітає в повітря і, в черговий раз обігнавши інші яхти, падає на вулканічний острів. Там Бандітто і Гангстерітто роблять лазню на основі старого розбитого корабля, щоб закоптити екіпаж «Біди» і знов викрасти Венеру.

11 серія

Заманивши екіпаж «Біди» до лазні, гангстери піддають жару, але острів вибухає, і захоплений раніше футляр знову вислизає з їхніх рук. «Біда» і Лом зникають. Врунгель і Фукс з футляром продовжують плавання на дверях лазні. Фукс зізнається капітану Врунгеля в своєму злочині. Незабаром вони потрапляють на Гавайські острови, де їх приймають за аборигенів, пропонуючи виступити на концерті в місцевому театрі. Під час поїздки Врунгель і Фукс заїжджають на пошту, щоб відправити вміст футляра назад до музею. Гангстери в пошуках «Біди» також опиняються на Гаваях, де вступають в сутичку з Агентом Нуль-Нуль-Ікс.

12 серія

Під час виступу Врунгеля і Фукса бандити проникають за лаштунки, але крадуть футляр зі звичайним контрабасом. Врунгель і Фукс раптово дізнаються, що «Біда» з ломом виявлені на старті заключного етапу гонок і затримані. На частину гонорару вони купують один квиток на літак. У довгому пальті вони проходять на борт. Під час польоту Фукс помічає «Біду». Врунгель, що знаходиться під пальтом, закурює, тютюновий дим включає пожежну сигналізацію, і крісло з Фуксом і Врунгелем катапультуєтся в районі яхти. Гангстери приходять до шефа з, як їм здавалося, Венерою.

13 серія

Врунгель, Лом і Фукс починають фінальну частину плавання. Щоб наздогнати яхти, екіпаж «Біди» використовує залпи пляшок з шампанським як реактивний двигун, і яхта фінішує першою. При врученні призу в яхт-клубі спікер Арчибальд Денді спробував представити команду «Біди» як викрадачів Венери. Врунгель викриває його як шефа гангстерів, пред'явивши поштову квитанцію і показавши, що в футлярі тепер нічого немає.

Ролі озвучували:[ред. | ред. код]

Оригінальна російськомовна версія:

Відзнаки[ред. | ред. код]

Музика і пісні[ред. | ред. код]

Музику до цього фільму написав Георгій Фіртич[3]. У фільмі звучали пісні:

  1. Пісня Врунгеля. Зиновій Гердт.
  2. «Как вы яхту назовёте…» Зіновій Гердт.
  3. «Ноль-Ноль-Икс (00X)». Георгій Кислюк.
  4. Пісня Фукса. Георгій Кишко.
  5. «Большая регата». Євген Паперний та Олександр Бурмистров.
  6. Навчання Фукса. Зіновій Гердт і Георгій Кишко.
  7. «Бандитто, Ганстеритто». Євген Паперний та Олександр Бурмистров.
  8. Іспит Лома. Зіновій Гердт і Євген Паперний
  9. Пісня Нептуна. Зіновій Гердт.
  10. «Маны, маны, маны, маны». Семен Фарада і Олександр Бурмистров.
  11. «Баня». Зіновій Гердт, Євген Паперний та Георгій Кишко.
  12. Гавайські частівки. Зіновій Гердт і Георгій Кишко.
  13. «Нужен отдых парусам». Зіновій Гердт, Євген Паперний та Георгій Кишко.

Музика і пісні з фільму випускалися фірмою «Мелодія».

Творча група[ред. | ред. код]

Похідні твори[ред. | ред. код]

Музична казка[ред. | ред. код]

У 1985 році за мотивами однойменної повісті та мультфільму фірмою «Мелодія» випущено російськомовну аудіоказку «Пригоди капітана Врунгеля» на платівках і компакт-касетах «Свема». На відміну від повісті і фільму, казка вкорочена — проте, деякі музичні номери розширені, в порівнянні з їх мультиплікаційними версіями. З огляду на час виходу платівок (на піку антиалкогольної кампанії Горбачова, пляшки з шампанським в сюжеті були замінені на пляшки з лимонадом). Також їх пісні випускалися окремо. Режисером російськомовної аудіоказки став колишній львів'янин Матвій Марголіс.[4][5]

Ролі озвучували:

  • Капітан Врунгель — Зіновій Гердт
  • Лом, Спікер — Євген Паперний
  • Фукс, Гангстер — Георгій Кишко
  • Кореспонденти — Андрій Поддубінський, Матвій Марголіс
  • Гангстер — Віктор Іваненко
  • Лорд — президент яхт-клубу — Андрій Дмитрук
  • Директор Пляжу — Михайло Драновський

(MC\CD)[ред. | ред. код]

У 1995 році аудіовиставу також випущено на компакт-касетах і компакт-дисках компанією «Твик Лирек».

Релізи[ред. | ред. код]

(VHS\DVD; без реставрації)

У 1980-і роки «Відеопрограма Держкіно СРСР» почала випускати мультсеріал «Пригоди капітана Врунгеля» на відеокасетах та без реставрації. 3 1990 року мультфільм випущено в СРСР і в Росії на відеокасетах кіновідеооб'єднанням «Крупний план», та з 1995—1999 роках спільно з компанією «ВідеоМир» також без реставрації. Також в середині 1990-х років мультфільм випущений студією «Studio PRO Video» на VHS у відеозбірнику «Кращі радянські мультфільми» разом з мультфільмом «Кошеня з вулиці Лизюкова» також без реставрації. Також випущено на VHS та DVD компаніями «Мастер Тейп» і «Твік Лірек» також без реставрації. Також випущені також без реставрації на DVD компаніями «ІДДК», «RUSCICO», «Кінотавр Відео», «Відеосінтез» та «Дівайс».

(DVD\Blu-ray; з повною реставрацією зображення та звуку)

Мультфільм повністю відреставровано і перевипущено на DVD та Blu-ray кіновідеооб'єднанням «Крупний план» у цифровій і високій якості зображення та звуку. Воно перевипущено в системі звуку Dolby Digital 5.1, Dolby Digital 1.0, DTS HD 5.1 без субтитрів та додаткових матеріалів.

Інше

У 1990-і роки випущено також на VCD спільно з компанією «Лізард».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Давид Черкасский: Бармалей у нас получился несчастным таким евреем с классическим национальным носом(рос.)
  2. Костянтин РИЛЬОВ (21 ноября 2013). Анатомія шедевру: чому мультфільм «Пригоди капітана Врунгеля» все ще залишається популярним (ua) . Mind. Процитовано 2020-1-04.
  3. Помер автор музики до мультфільму про капітана Врунгеля — Корреспондент, 1 лютого 2016
  4. А. Некрасов* ‎– Приключения Капитана Врунгеля (1986) // Discogs.com, 2018 (англ.)
  5. Матвій Ганапольський // Ukrcenter, 2018

Посилання[ред. | ред. код]