Придворна ювілейна медаль (Австро-Угорщина)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Придворна ювілейна медаль
нім. Jubiläums Hof Medaille
I ступінь
II ступінь
III ступінь
Країна Австро-Угорщина Австро-Угорщина
Тип медаль
Вручається: службовцям при цісарському і королівському дворі
Вручає: імператор Франц Йосиф І
Підстава з нагоди 50-ї річниці вступу на престол імператора Франца Йосифа
Статус не вручається
Нагородження
Параметри I клас — золото 39 × 31 мм
II клас — срібло 39 × 31 мм
III клас — бронза 39 × 31 мм; для жінок ― 26 × 20 мм
Засновано: 21 жовтня 1898
Нагороджені:
Черговість
Старша нагорода Срібна почесна медаль Австрійського Червоного Хреста
Молодша нагорода Золота ювілейна медаль для Збройних сил і жандармерії

CMNS: Придворна ювілейна медаль у Вікісховищі

Придворна ювілейна медаль (нім. Jubiläums Hof Medaille або нім. Jubiläums-Medaille des k.u.k. Hofes) ― австро-угорська нагорода, заснована 21 жовтня 1898 р. імператором Францом Йосифом І.[1]

Історія[ред. | ред. код]

Придворна ювілейна медаль була заснована 21 жовтня 1898 року з нагоди 50-ї річниці вступу на престол імператора Франца Йосифа. Нею нагороджувалися службовці імператорського двору. Нагорода мала три ступені:

  • Золота придворна ювілейна медаль (нім. Goldene Jubiläumshofmedaille):

Золотих медалей було видано всього кілька десятків.

  • Срібна придворна ювілейна медаль (нім. Silberne Jubiläumshofmedaille):

Срібними медалями нагороджувалися капітани охоронців, генеральному інтендантові придворного театру, офіцерам, придворним духовним особам, членам придворної капели, диригентам придворних балів. Срібних медалей було виготовлено 1600 штук, з них було видано 1302 штуки.

  • Бронзова придворна ювілейна медаль (нім. Bronzene Jubiläumshofmedaille):

Бронзовими нагороджувалися ті, які за статусом не підлягали нагороджені золотою або срібною медаллю. Всього бронзових медалей виготовлено 5500 штук (зустрічаються варіанти як з темної бронзи, так і світлою), з них видано 4185 штук.

Жіночі медалі були випущені тільки в бронзі і меншого розміру — 26×20 мм, загальною кількістю 200 штук. Видано тільки 62 медалі. [1]

Опис медалі[ред. | ред. код]

На лицьовій стороні овальної медалі був профіль імператора Франца Йосифа, повернутий праворуч в фельдмаршальській формі, на якій — Орден Золотого Руна, Зірка військового ордену Марії Терезії та ще три нагороди. На реверсі латинський напис у п’ять рядків «лат. FRANCISCVS JOSEPHVS QVINQVANGENARII REGNI DIEM FESTVM CELEBRANS 11 DECEMBRIS MDCCCCXCVIII» (укр. У день святкування 50-ї річниці правління Франца Йосипа 11 грудня 1898 р.) та відмітка виробника медалі «JC» (J. Christelbauer). Медалістом був Генріх Яунер (1833–1912). На стрічці медалі була прямокутна планка товщиною 8 мм із датами «1848–1898», планка на «цивільних» стрічках була вужча і відрізнялася за формою від військових. Матеріал планки відповідав матеріалу самої медалі.

Цивільні особи носили медаль на прямокутній стрічці червоного кольору з білими краями, а військові — на трикутній. Жінки носили медаль на стрічці зав'язаній на бант.[1]

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. а б в Юбилейная Медаль | История государства Габсбургов (ru-RU) . Архів оригіналу за 11 квітня 2021. Процитовано 11 квітня 2021.