Приклад Данжуа

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

В теорії динамічних систем, приклад Данжуа — приклад -дифеоморфізму кола з ірраціональним числом обертання, має канторову інваріантну множину  (і, відповідно, не спряжений до чистого повороту). М. Ерманом були побудовані приклади такого дифеоморфізму в класі гладкості (тобто, з гельдеровою похідною з показником ) для будь-якого . Ця гладкість не може далі збільшуватись: для дифеоморфізмів з ліпшицевою похідною (і навіть з похідною, логарифм якої має обмежену варіацію) має місце теорема Данжуа, яка стверджує, що такий дифеоморфізм з ірраціональним числом обертання пов'язаний із ірраціональний поворотом (на відповідне число обертання).

Конструкція[ред. | ред. код]

Процедура вклейки

Приклад гомеоморфізму[ред. | ред. код]

Найпростіше зобразити приклад гомеоморфізму кола, число обертання якого ірраціональне, але який, тим не менш, не мінімальний. А саме, розглянемо поворот на деякий ірраціональний кут , і виберемо довільну початкову точку . Розглянемо її орбіту при всіх цілих , як додатних, так і від'ємних). Зробимо наступну перебудову: в кожній точці разріжемо коло і вклеїмо інтервал деякої довжини , так, щоб сума довжин вклеєних інтервалів сходилася:

Тоді множина, яка утворилась після такої вклейки, як і раніше, буде колом, більш того, на ній буде природна міра Лебега (складається з міри Лебега на розрізаному старому колі і заходи Лебега на вклеєних інтервалах), тобто довжина — і, тим самим, гладка структура. Довільним чином продовживши відображення зі старого кола так, щоб воно переводило інтервал в інтервал — наприклад, вибравши в якості продовження афінне відображення в , - ми отримуємо гомеоморфізм f нового кола з тим же числом обертання . Однак, у цього гомеоморфізму є канторова інваріантна множина (замикання множини точок старого кола), і тому вона не може бути спряженою з ірраціональним поворотом.

Вибравши послідовність довжин так, щоб послідовність відносин залишалася обмеженою при , для продовження конструкції афінного перетворення можна домогтися ліпшицевості побудованого гомеоморфізму. Однак, щоб побудоване відображення було дифеоморфізмом, вибір продовження на відрізки слід зробити більш тонко.

Приклад в класі [ред. | ред. код]

Приклад в класі будується так, щоб похідна побудованого дифеоморфізму  на канторовій множині  — замикання множини точок вихідного кола — дорівнювала б 1 (оскільки міра Лебега на цій множині зберігається побудованим дифеоморфізмом, це необхідна умова при такій конструкції). Тому, необхідно вибирати інтервали обмеження так, щоб виконувалися наступні умови:

  • (D1) Похідна на кінцях інтервалу дорівнює 1.
  • (D2) При , похідні відображень рівномірно прямують до 1.

Остання умова необхідна, так як з ростом інтервали накопичуються до канторової множини . Більше того, неважко бачити, що ці умови і достатні для того, щоб побудоване відображення було б -дифеоморфізмом.

В силу теореми Лагранжа на відрізку знайдеться точка, похідна якої дорівнює . Тому друга умова вимагає, щоб для послідовності мало місце

Як виявляється, це правило довжини для побудови -дифеоморфізму є достатнім. А саме, відображення вибираються наступним чином: на відрізках і вводяться координати, які ототожнюються з відрізками і відповідно, і відображення вибирається як

де

Нескладна викладка показує тоді, що похідна в будь-якій точці відхиляється від 1 на не більше, ніж , тому умови (*) достатньо для виконання другої необхідної умови D2. З іншого боку, настільки ж нескладно бачити, що умова D1 також виконана (саме для цього тангенс у формулі (***) і множився на l: тоді швидкість відходу на нескінченність на кінцях це і не залежить від довжини інтервалу l — тому композиційне приватне стосується тотожного відображення).

Вибір будь-якої послідовності  зі збіжної сумою — наприклад, — і завершує побудову.

Приклад в класі [ред. | ред. код]

Приклад в класі представляється вже описаною вище конструкцією, але з більш тонкими умовами на довжини . А саме, як легко бачити, побудований дифеоморфізм буде мати гельдерову похідну тоді і тільки тоді, коли похідні всіх обмежень рівномірно по гельдерові. Дійсно, порівнюючи похідні в точках з різних відрізків, можна розбити цю різницю похідними в проміжних кінцевих точках (оскільки похідна в кінцевій точці завжди дорівнює 1), і скористатися нерівністю трикутника (в гіршому випадку, подвоївши константу Гельдера).

Оскільки на відрізку є точка з похідною (теорема Лагранжа) і є точка, похідна якої дорівнює 1 (це кінцева точка), константа Гельдера для показника Гельдера не може бути меншою, ніж

Тому вираз (L) повинен бути обмеженим при . Як виявляється, це умова обмеженості і досить — явна викладка показує, що точна константа Гельдера обмеження відрізняється від оцінки знизу (L) не більше, ніж в константу раз. Для завершення конструкції залишається представити двосторонньо-нескінченну послідовність з збіжної сумою, для якої вираз (L) залишається обмеженим. Прикладом такої послідовності є

яка підходить одночасно для всіх .

Відображення такої послідовності і завершує конструкцію — побудований дифеоморфізм належить класу з будь-яким .

Посилання[ред. | ред. код]

Література[ред. | ред. код]

  • А.Б.Каток, Б.Хасселблат. Введение в теорию динамических систем с обзором последних достижений / Пер. с англ. под ред. А.С.Городецкого. М.: МЦНМО, 2005. ISBN 5-94057-063-1
  • M. Herman, Sur la conjugaison différentiable des difféomorphismes du cercle à des rotations. Publications Mathématiques de l IHÉS, 49 (1979), p. 5-233.