Проблема з пекла: Америка у вік геноциду

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проблема з пекла: Америка у вік геноциду
Назва англ. A Problem from Hell
Головний предмет твору геноцид
Жанр нон-фікшн
Автор Саманта Пауер
Видавець Basic Books
Країна походження  США
Мова твору або назви англійська
Дата публікації 2002
Події розгортаються в місцевості США
Перший рядок On March 14, 1921, on a damp day in the Charlottenburg district of Berlin, a twenty-four-year-old Armenian crept up behind a man in a heavy gray overcoat swinging his cane.

Проблема з пекла: Америка у вік геноциду (англ. «A Problem from Hell»: America and the Age of Genocide) — книга професора Саманти Пауер, що розповідає про етнічні чистки (починаючи від геноциду вірмен і закінчуючи подіями в Косово) і реакції на них уряду США. У 2003, за написання книги, автор була удостоєна Пуліцерівської премії.

У книзі пише, що американські політики вельми неохоче характеризували масові злодіяння як геноцид, і якщо не було б суттєвого тиску з боку американської громадськості, політики, на догоду національним інтересам, не вживали терміну «геноцид» [1] .

Американський президент Барак Обама після прочитання книги запросив Саманту Пауер у свою команду[2].

Зміст[ред. | ред. код]

У першому розділі книги розповідається про геноцид вірмен, про його наслідки та міжнародну реакцію на скоєні турками звірства. У наступних розділах описуються зусилля Рафаеля Лемкіна, який намагається переконати американське суспільство виступити проти нацистських дій у Європі, про труднощі визнання Голокосту американцями та їх союзниками, про прийняття ООН білля про запобігання геноцидам. Крім того, в книзі йдеться про зовнішню політику США, а також про низку інших геноцидів (в Камбоджі, Іраку, Боснії, Руанді та Косово) та реакції на них американського уряду.

Нагороди[ред. | ред. код]

  • Пуліцерівська премія (2003)
  • Премія імені Роберта Кеннеді
  • Національна книжкова премія американських критиків
  • Премія імені Рафаеля Лемкіна (Інститут з вивчення геноциду)

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Power, Samantha. A Problem from Hell: America and the Age of Genocide. pp. xvii-xviii. Basic Books, 2002. ISBN 0-465-06150-8
  2. Люди Билла Клинтона идут на новый срок. Коммерсантъ. ИД «Коммерсантъ». 5 березня 2008. Архів оригіналу за 3 квітня 2012. Процитовано 11 лютого 2018.