Пробіг під каштанами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Пробіг під каштанами»
«Пробіг під каштанами»
«Пробіг під каштанами»
Місто-організатор: Київ, інші міста України
Країна-організатор: Україна
Проводиться з: 1993
Час проведення: День Києва, остання неділя травня
Дистанції: 5 км
Сайт: https://probig.in.ua

«Пробіг під каштанами» — щорічна спортивно-благодійна акція, яка традиційно відбувається з 1993 року, а з 1994 — під час святкування Дня Києва і проходить в останню неділю травня.

Дистанція основного Благодійного Пробігу — 5 км. Окрім основного, найчисельнішого благодійного старту, в програмі — "Дитячий пробіг", "Пробіг в ходунках", "Спортивний пробіг", "Пробіг мужніх".

У 2010 році Пробіг під каштанами увійшов до Книги рекордів України як наймасовіший спортивно-атлетичний захід, у якому взяли участь 15 100 людей[1]. У 2018 році у Пробігу взяли участь майже 16 тисяч учасників. У 2019 — 20 475.

30 травня 2021 року на Майдані Незалежності відбувся 28-й «Пробіг під каштанами».

Історія[ред. | ред. код]

«Пробіг під каштанами» — це одна з наймасштабніших благодійних акцій в Україні; святковий захід для всієї родини; можливість прояву корпоративної соціальної відповідальності бізнесу.

Ідея проведення Пробігу належить Карен Вестергаард та Джозефу Леміру, громадянам США, які на той час працювали в Україні. Ірина та Костянтин Кузнєцови втілили цю ідею в життя з агентством маркетингових комунікацій DIALLA Communications, яке було ними засновано.

Перший старт відбувся у 1993 році, зібравши всього до 150 учасників. А вже у 2010 році у 18-му «Пробігу під каштанами» взяла участь рекордна кількість людей — 15 100.

Вік найменшого із учасників забігу за увесь час — всього 3 тижня, а найстаршого — 98 років[2].

"Пробіг під каштанами" був внесений в офіційну програму святкування Дня Києва у 1994 році. Відтоді кількість його учасників виросла більш ніж у 100 разів. Спортивний рекорд був вперше встановлений у 2008 році — тоді 5 кілометрів подолали за 13 з половиною хвилин[3].

У 2019 році на старт 27-го «Пробігу під каштанами» вийшла рекордна кількість корпоративних команд – 600, а також встановлений новий рекорд Пробігу – 20 475 учасників.

У 2017 році сума благодійної допомоги вперше перевищила мільйон і становила  1 500 000 гривень, у 2018 – 2 000 000 гривень.Символічний чек передали Центру дитячої кардіології та кардіохірургії [4].

У 2019 році – 2 935 600 гривень, з яких: 2 800 000 грн було зібрано для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії, 100 000 грн – Інституту очних хвороб і тканинної терапії ім. В.П.Філатова (м. Одеса), 35 600 грн – Фонду Happy Paw.

У 2020 році,  в розпал пандемії  COVID-19, відбувся традиційний «Пробіг під каштанами» у нетрадиційному форматі – онлайн. Команда Амбасадорів  Пробігу подолала дистанцію 5 км за кожного із 3 787 учасників онлайн Пробігу, що транслювалось у прямому етері телеканалу «Київ».

У складі команди Амбасадорів були:

  • Наталія Лебедєва, тренер, майстер спорту та переможниця 1-го «Пробігу під каштанами».
  • Максим Єрмохін, представник збірної «Ігри Нескорених», військовослужбовець ЗСУ.
  • Христина Стуй, тренер #ПробігONлайн, бронзова призерка Олімпіади.
  • Володимир Жовнір, головний лікар Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.
  • Наталія Гуріна, заступниця голови правління Райффайзен Банк Аваль, представниця найчисленнішої корпоративної команди.
  • Дмитро Білоцерковець, радник міського голови, народний депутат України 8-го скликання.
  • Юлія Хан, представниця сектору розвитку веломережі департаменту транспортної інфраструктури КМДА.
  • Вадим Гутцайт, міністр молоді і спорту України.
  • Віктор Шевченко, учасник бойових дій в АТО у складі ОБСП «Донбас», директор Київського міського Палацу ветеранів.
  • Віталій Кличко, мер Києва.

До ініціативи #ПробігONлайн долучилося 3 787 благодійників!

Реєструвалися індивідуальні учасники та корпоративні команди, серед яких: найчисленніша команда – 1000 учасників від Райффайзен Банк Україна, команда Небайдужих від Укргазвидобування,  ACINO, Центр дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України (який фінансово підтримала компанія Айті Бізнес Солюшн), команда MEGOGO, Ciklum, Philips Ukraine, Верховний Суд, Admitad, Санофі-Авентіс Україна, Romsat, RLC Logistic Company, Рабен Україна, PwC та інші.

Сума  благодійних внесків склала  375  254 грн.

Також, у форматі donate на сайті Міжнародного фонду «Дитяче серце» було зібрано 16 731 грн. Разом 391 985 гривень благодійної допомоги.

17 червня 2020 року на зібрані кошти організатори придбали та  передали реципієнтам засоби індивідуального захисту (ЗІЗ) для безпеки медичних працівників:

  •   6 183 комплекти хірургічного одягу -- для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.
  • 105 протиепідемічних комплекти та 1 430 респіраторів отримала Київська міська клінічна лікарня №9.

Послаблення загроз пандемії COVID-19 дало змогу 30 травня 2021 року, у день святкування Дня Києва, провести 28-й «Пробіг під каштанами» – наймасовіший благодійно-спортивний захід країни. На старт вийшло 10 108 офіційно зареєстрованих благодійників, серед яких 221 корпоративна команда (у складі команд бігли понад 8 700 учасників).

Усі учасники, відповідно до карантинних вимог, проходили температурний скринінг. Обов’язковим атрибутом цього року, окрім стартових номерів та традиційних браслетів, стали маски та антисептики.

«За 29 років, впродовж яких відбувається “Пробіг під каштанами”, я точно знаю, що люди завжди готові робити добрі справи. Сьогоднішній захід – це чудова нагода отримати море позитиву і допомогти врятувати маленьке життя. “Пробіг під каштанами” став справжньою традицією столиці, яка несе добро, емпатію, людяність, вміння радіти кожному дню і допомагати іншим. Допомагати рятувати маленькі серця», – каже Ірина Кузнєцова, ініціаторка та організаторка «Пробігу під каштанами».  – «День Києва просто неможливо уявити без “Пробігу під каштанами”, до якого долучаються не тільки мешканці і гості Києва, але й учасники з інших міст та країн. Особливо приємно відчувати всебічну підтримку місцевої влади».

За багаторічною традицією, усі зібрані в рамках Пробігу кошти були спрямовані для порятунку маленьких пацієнтів Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України. Завдяки учасникам «Пробігу під каштанами» з 2002 року для Кардіоцентру було закуплено важливе та дороговартісне обладнання та витратні матеріали на загальну суму понад 640 тисяч доларів. За цей час у Кардіоцентрі врятували понад 20 тисяч дітей.

В 2021 році на оффлайн-старт не вийшла «Команда здійсненої мрії» – діти, які отримали другий шанс на життя – яких свого часу прооперували у Центрі дитячої кардіології та кардіохірургії. Головна причина – великий ризик для їхнього здоров’я у період нестабільної ситуації навколо COVID-19. Проте усі учасники «Команди здійсненої мрії» долучилися до Пробігу онлайн та  отримали сувенірну медаль 28-го «Пробігу під каштанами» завдяки офіційному автомобільному партнеру Winner Group Ukraine.

За підсумками заходу Благодійний фонд «Пробіг під каштанами» передав Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України чек на 1 350 000 гривень.

В цьому році за кошти благодійників 28-го «Пробігу під каштанами» вдалося придбати кувез . Завдяки сучасному обладнанню медперсонал Центру щоденно рятує новонароджених пацієнтів зі складними вадами серця! (Кувез — це спеціальний інкубатор, в якому підтримуються постійна температура, вологість і необхідне насичення повітря киснем. Спеціальні пристосування дозволяють організувати догляд за дитиною, робити різноманітні маніпуляції, не виймаючи дитину з кувеза).

Благочинність[ред. | ред. код]

Мета проєкту — допомогти дитячим медичним закладам. За всю історію існування «Пробігу під каштанами» було зібрано більше 700 000 доларів.

До 2002 року кошти, зібрані в рамках «Пробігу під каштанами», прямували на придбання медичних препаратів, витратних матеріалів та обладнання для дитячої спеціалізованої лікарні «ОХМАТДИТ», з 2002 року — для НП Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України[5];

На кошти, зібрані під час Пробігу-2010 було закуплено єдине в Україні на той час обладнання «Штучне серце» (Апарат екстракорпоральної мембранної оксигенації), а у 2013 році — 3-й в Україні контрапульсатор ЦС300 (апарат для підтримки кров'яного тиску пацієнтів під час операції), а також інше необхідне обладнання і витратні матеріали. Унікальна апаратура вже врятувала життя багатьом маленьким українцям, тепер ці діти на рівні з усіма щороку долають дистанцію ​​по Хрещатику[3].

У 2014 році завдяки учасникам Пробігу БФ «Пробіг під каштанами» придбав і встановив в Центрі нове опалювальне обладнання (електрокотли), що дозволило ні на один день не зупиняти проведення життєво необхідних операцій. У жовтні 2018 року відділення електрофізіології та рентген-хірургічних методів лікування порушень ритму серця Центру дитячої кардіології отримало довгоочікуване обладнання - Електрофізіологічну Кардіонавігаційну Систему EnSite™. У 2019 році придбано чилер KEYTER KWE-3060-RNS4W, який забезпечує охолодження рідкого гелію, який знаходиться в установці МРТ (для безперебійної роботи апарату) і запобігає підвищенню тиску та викиду гелію в повітря. У 2020 - засоби індивідуального захисту для медперсоналу.

За реультатами Пробігу у 2021 році був придбаний кувез для новонароджених.

За час підтримки Центру учасники «Пробігу під каштанами» купили та передали закладу обладнання та витратні матеріали на загальну суму майже $700 000.

Щороку на захід люди реєструються цілими сім'ями, спортивними клубами, робочими колективами. Підтримує спортивну ініціативу і міська адміністрація[3]. Беруть участь спортсмени. За 28 років життя благодійного «Пробігу під каштанами» в ньому взяли участь понад 1000 команд. У 2016 році їх ряди вперше поповнила команда Національної Гвардії України, а також команда воїнів, поранених під час АТО на Сході.

Завдання, які ставить перед собою "Пробіг під каштанами":

  • привернути суспільну увагу до проблем дитячої смертності в Україні;
  • посилити позитивне ставлення населення до здорового способу життя;
  • розвивати у людей традицію взаємодопомоги;
  • стимулювати компанії до прояву соціальної активності;
  • зібрати максимальну кількість коштів для Центру дитячої кардіології та кардіохірургії МОЗ України.

Соціально-корпоративна відповідальність бізнесу[ред. | ред. код]

Для бізнесу такий захід як "Пробіг під каштанами" є чудовою нагодою продемонструвати свою активну громадянську позицію, підкріпити власну репутацію в очах суспільства, об'єднати своїх співробітників заради доброї справи і піднести їх корпоративний дух.

В різні роки до участі в Пробігу долучалися представники найбільших банків України, готельно-ресторанних комплексів, фармацевтичних та харчових корпорацій, спортивних та автомобільних брендів, IT-компаній та національних операторів зв'язку. Знаковою є участь таких гігантів, як Mondelēz International, Philips, Procter & Gamble, ABBYY, Carlsberg Ukraine, а також PUMA, CRAFT, Lactel, Sandora, Hilton, KIA, SKODA, MacCoffee, MERX, Piraeus Bank, UniCreditBank, АСІНО, Watsons, Ашан, ВОЛЯ, Київстар, Lifecell та багато інших. Повний список команд-учасників Пробігу від бізнесу можна подивитися на офіційному сайті "Пробігу під каштанами".

Забіги в рамках проєкту[ред. | ред. код]

Окрім основного, у рамках "Пробігу під каштанами" проходять додаткові забіги: "Пробіг у ходунках" (для малюків, які тільки вчаться ходити), "Дитячий Пробіг" (для учасників до 15 років), "Спортивний Пробіг" (для учасників зі спеціальною спортивною підготовкою; єдиний, де біжать на швидкість), "Пробіг Мужніх" (для учасників з обмеженими фізичними можливостями). З 2019 року започатковані «Пробіг з собакою» та «Пробіг наосліп». Останній формат передбачає подолання дистанції із зав’язаними очима. Таким чином організатори хочуть привернути увагу до проблем, з якими стикаються незрячі люди, пересуваючись містом.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Пробег под каштанами: дважды рекорд Украины. feelgood.ua (рос.). Архів оригіналу за 19 березня 2017. Процитовано 18 березня 2017.
  2. На выходных в Киеве пройдет традиционный Пробег под каштанами (рос.). 26 травня 2016. Процитовано 18 березня 2017.
  3. а б в 24tv.ua. День Киева отпраздновали Пробегом под каштанами - Телеканал новостей 24. Телеканал новостей 24. Процитовано 18 березня 2017.
  4. Рекордний фініш «під каштанами». day.kyiv.ua (українська) . 12.06.2018. Процитовано 11.03.2019. {{cite web}}: |first= з пропущеним |last= (довідка)
  5. Адресат помощи - ПРОБЕГ ПОД КАШТАНАМИ. ПРОБЕГ ПОД КАШТАНАМИ (ru-RU) . Архів оригіналу за 19 березня 2017. Процитовано 18 березня 2017.

Посилання[ред. | ред. код]

Офіційний сайт "Пробігу під каштанами"

Пробіг під каштанами у 2020 році:

Пробіг під каштанами у 2021 році:

Телесюжети про подію у 2021 році: