Провіантський провулок (Житомир)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Провіантський провулок
 Україна
Населений пункт Житомир
Місцевість Старе місто —Путятинка
Загальні відомості
Протяжність 250 м
Поштові індекси 10008
Інфраструктура
Забудова садибна житлова
Зовнішні посилання
У проєкті OpenStreetMap r16154196
Мапа

Провіантський провулок — провулок у Корольовському районі міста Житомира.

Характеристики[ред. | ред. код]

Розташований у Старому місті, розпланованому на теренах історичної місцевості Путятинка. З'єднує вулицю Довженка із вулицею Шевченка. Довжина —близько 250 м. Забудова провулку — садибна житлова.

Мапа

Історія[ред. | ред. код]

Провулок прорізаний у 1950-х роках у ході ущільнення забудови кварталу, сформованого до початку ХХ століття та обмеженого прокладеними згідно з генеральними планами вулицями Соляною (нині Шевченка), Міщанською (нині Івана Мазепи), Провіантською (нині Довженка) та Крошенською (нині Князів Острозьких). До виникнення провулку, у кварталі, обмеженому вулицями Міщанською, Провіантською, Крошенською, Соляною знаходився Тупиковий провулок[1]. Останній показаний на плані міста 1941 року як Sackgasse.

Назва провулку є похідною від назви вулиці Провіантської (нині - Довженка), яка в свою чергу так названа тому що поруч, в районі Путятинського майдану знаходились провіантські (продовольчі) склади.

Забудова початку і кінця провулка (біля з'єднання провулку з вулицями Довженка та Шевченка) сформувалася ще до 1917 року. Тим часом, середина провулка забудовувалася уже після його прорізки у 1950-х роках.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Мокрицький, Георгій (2007). Вулиці Житомира. Енциклопедія. Том 1. Житомир: Волинь. с. 455.

Джерела[ред. | ред. код]