Проглас

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Проглас
староцерк.-слов. Ⱂⱃⱁⰳⰾⰰⱄⱏ
Жанр Проповідь
Автор Кирило Філософ
Мова староцерковнослов’янська мова
Опубліковано 863

CMNS: Цей твір у Вікісховищі

«Проглас» (глаголиця: ⰒⰓⰑⰃⰎⰀⰔⰟ) — перший слов'янський письмовий поетичний твір, приписуваний святому Кирилу, одному з творців слов'янської азбуки[1]. Він був створений у Великій Моравії в IX столітті, де Кирилу і Мефодію довелося засновувати і захищати слов'янську книжність[2], що й демонструє «Проглас». У творі Кирило вихваляє слов'янську писемність і вважає її проявом божественного начала, оскількт вона допомогла слов'янам відійти від язичництва і перетворила їх на цивілізований народ. Книги, написані слов'янською мовою, несуть божественну мудрість і тому, пише Кирило, допомагають боротися з диявольськими спокусами. Таким чином, з найраніших етапів розвитку слов'янської літератури книга розглядалася як щось сакральне, божественне[3].


Примітки[ред. | ред. код]

  1. Вказ. праця / Від. ред. Г. П. Мельников. — С. 93.
  2. Робинсон. У истоков славянской письменности. — 1984. ФЭБ. Архів оригіналу за 24 березня 2012. Процитовано 23 грудня 2008.
  3. Вказ. праця / Від. ред. Г. П. Мельников. — С. 94.

Література[ред. | ред. код]

  • Історія культури слов'янських народів. У 3-х тт. / Відп. ред. Г. П. Мельников. - М. — ДАСК, 2003. — Т. I: Стародавність і Середньовіччя. — ISBN 5-85291-021-X.

Посилання[ред. | ред. код]