Програма ООН із відновлення та розбудови миру

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Офіційний логотип Програми

Програма ООН із відновлення та розбудови миру (англ. The United Nations Recovery and Peacebuilding Programme) (UN RPP) – спільна Програма чотирьох агентств ООН в Україні: Програми розвитку ООН (ПРООН), Структури ООН з питань гендерної рівності та розширення прав і можливостей жінок (ООН Жінки), Фонду ООН у галузі народонаселення (UNFPA) та Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Програма ООН із відновлення та розбудови миру забезпечує пріоритетні потреби на Сході України ще з початку збройного конфлікту навесні 2014 року. Програма спрямована[1] на підтримку відбудови економіки постраждалих від конфлікту громад, реалізацію реформ з децентралізації влади та охорони здоров’я, зміцнення громадської безпеки та соціальної згуртованості на підконтрольних уряду України територіях Донецької та Луганської областей, та в районах Запорізької області уздовж узбережжя Азовського моря. Загальний бюджет на 2019–2022 роки складає понад 105 мільйонів доларів США[2].

Програма ООН із відновлення та розбудови миру складається[3] з трьох компонентів:

  • Компонент I: Економічне відновлення та розвиток інфраструктури;
  • Компонент II: Місцеве самоврядування та реформа з децентралізації влади;
  • Компонент III: Громадська безпека та соціальна згуртованість.

Програма ООН із відновлення та розбудови миру працює у Донецькій, Луганській, та Запорізькій областях України, які є пріоритетними, а також у Житомирській та Дніпропетровській областях,  де працює Програма з верховенства права. Надзвичайна кредитна програма для відновлення України (НКПВУ) працює у Донецькій, Дніпропетровській, Запорізькій, Київській, Луганській, Одеській, Полтавській, Харківській та Херсонській областях України.

Програму підтримують дванадцять міжнародних партнерів: Європейський Союз (ЄС), Європейський інвестиційний банк (ЄІБ), Посольство США в Україні, а також уряди Данії, Канади, Нідерландів, Німеччини, Норвегії, Польщі, Швейцарії, Швеції та Японії.

Посилання[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Програма ООН із відновлення та розбудови миру (UN RPP). DonorsMap. Архів оригіналу за 18 вересня 2021. Процитовано 20 січня 2021. 
  2. Розбудова миру та відновлення (укр.). UNDP. Архів оригіналу за 21 червня 2020. Процитовано 11 серпня 2020. 
  3. Розбудова миру та відновлення. UNFPA Ukraine (англ.). 27 березня 2019. Процитовано 20 січня 2021.