Проскурівський округ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Проску́рівський о́круг — адміністративна одиниця Української РСР. Існувала у 1935–1937 роках в складі Вінницької області. Центр — місто Проскурів.

Історія[ред. | ред. код]

Проскурівський округ був створений відповідно до постанов ЦВК СРСР від 1 квітня 1935 року «Про утворення в УСРР шести округів»[1] і ВУЦВК від 4 травня 1935 року «Про утворення округів на території Київської і Вінницької областей»[2] (затверджена постановою третьої сесії ВУЦВК XIII скликання від 12 лютого 1936 року «Про затвердження постанов, ухвалених Президією ЦВК УСРР у період між VI сесією ЦВК XII скликання і III сесією ЦВК XIII скликання»[3]).

До його складу ввійшли 9 районів:

  1. Базалійський (центр — село Базалія)
  2. Волочиський (село Фрідріхівка)
  3. Городоцький (село Городок-Проскурівський)
  4. Красилівський (село Красилів)
  5. Михалпільський (село Михалпіль)
  6. Проскурівський (місто Проскурів)
  7. Сатанівський (село Сатанів)
  8. Чорно-Острівський (село Чорний Острів)
  9. Ярмолинецький (село Ярмолинці)

1 червня 1935 року Проскурівський район був ліквідований, а його територія ввійшла до Проскурівської міськради.

Згідно зі статтею V постанови ЦВК СРСР від 22 вересня 1937 року «Про поділ Харківської області на Харківську і Полтавську, Київської — на Київську і Житомирську, Вінницької — на Вінницьку і Кам'янець-Подільську та Одеської на Одеську і Миколаївську області» округи у Вінницькій і Київській областях (у тому числі Проскурівський) були ліквідовані. Територія округу ввійшла до новоствореної Кам'янець-Подільської області.[4]

Керівники округа[ред. | ред. код]

Перші секретарі окружного комітету КП(б)У[ред. | ред. код]

Голови окружного виконавчого комітету[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Постанова ЦВК СРСР від 1.04.1935 року «Про створення в УСРР шести округів»(рос.)
  2. Постанова ВУЦВК від 4.05.1935 року «Про утворення округів на території Київської і Вінницької областей» (Збірник законів УРСР, 1935 р., № 13, ст. 58).
  3. Постанова III сесії ВУЦВК XIII скликання від 12.02.1936 року «Про затвердження постанов, ухвалених Президією ЦВК УСРР у період між VI сесією ЦВК XII скликання і III сесією ЦВК XIII скликання» [Архівовано 2019-02-26 у Wayback Machine.]
  4. Постанова ЦВК СРСР від 22.09.1937 року «Про поділ Харківської області на Харківську і Полтавську, Київської — на Київську і Житомирську, Вінницької — на Вінницьку і Кам'янець-Подільську та Одеської на Одеську і Миколаївську області»(рос.)