Протистояння (фільм, 2014)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Протистояння
Stand
Жанр драма / трилер
Режисер Джонатан Тайєб
Продюсер Джонатан Тайєб
Фредерік Жан-Жак
Калін Лінсбер
Сценарист Констанс Фішбах
Фредерік Жан-Жак
Андрій Курганов
Ентоні Робін
Джонатан Тайєб
Оператор Джонатан Тайєб
Музика Ріхарда Вагнера
Кінокомпанія Grizouille Production
Тривалість 87 хв.
Мова російська
Країна Франція Франція
Росія Росія
Україна Україна
Рік 2014
Дата виходу Франція Франція: 24 червня 2015
IMDb ID 3420848
Рейтинг IMDb: 6.5/10 stars
Офіційний сайт

«Протистояння» (оригінальна назва: англ. Stand) — французький фільм-драма режисера Джонатана Тайєба знятий 2014 року в Україні. Світова прем'єра фільму відбулася 20 червня 2014 року у рамках найбільшого ЛГБТ-кінофестивалю Frameline (Сан-Франциско, США). Фільм брав участь у міжнародному конкурсі ЛГБТ-фільмів «Sunny Bunny» («Сонячний зайчик») в рамках 44-го кінофестивалю «Молодість» у Києві, 2014[1][2].

Синопсис[ред. | ред. код]

У центрі сюжету фільму історія російської гей-пари, яка живе у Москві здавалося б без проблем, не афішуючи своїх відносин. Якось Антон (Ренат Шутєєв) і Влад (Андрій Курганов) стають свідками гомофобного нападу. Антон хоче вийти з дому, щоб допомогти жертві, але Влад не радить йому цього робити. Через кілька днів, під час вечірки з друзями, хлопці дізнаються, що в лікарні в комі знаходиться жертва побиття, свідками якого вони стали. Антон хоче зустрітися з побитими, але не встигає, той помирає. Це спонукає пару розслідувати злочини на ґрунті ненависті відносно гомосексуалів у сучасній Росії.

Історія створення[ред. | ред. код]

Зйомки фільму проходили у 2013 році в Харкові (Україна), куди знімальна група приїхала, не афішуючи своїх планів і не попередивши місцеву владу про те, що має намір знімати повнометражний художній фільм[3]. Вибір українського міста для зйомок було зроблено з урахуванням набагато більшого ступеня свободи ніж в Росії та з практичних міркувань — більш дешевої та простішої організації знімального процесу в Україні[4]. Крім того, за словами режисера Джонатана Тайєба в «Україні все ж якось спокійніше, немає відчуття, що тебе можуть у будь-який момент заарештувати за пропаганду гомосексуальності»[3]. Частину кадрів стрічки було знято у Москві.

У масовці фільму взяло участь близько 50-ти харків'ян, яких підбирали без строгого кастингу[4]. Головні ролі у стрічці виконали російські актори Ренат Шутєєв та Андрій Курганов, а також уродженець Донецька Андрій Кошман[3].

Для показу фільму, знятого російською мовою, у Франції режисер Д. Тайєб вирішив залишити англійську версію назви фільму «Stand», що, на його думку, містить в собі деяку двоїстість, залишаючи глядачеві простір для вільної інтерпретації. Д. Тайєб: «Встати на ноги, піднятися, тримати голову прямо, зайняти ту або іншу позицію, зупинитися — це слово може означати багато що. Я вирішив залишити англійську назву для фільму, що демонструється у Франції, знятого на Україні, про Росію». За словами режисера це ще раз підкреслює міжнародний характер фільму[3].

В ролях[ред. | ред. код]

 Актор(ка)   Роль 
Ренат Шутєєв Антон
Андрій Курганов Влад
Андрій Кошман Андрій
Катерина Руснак Катя
Вероніка Меркулова Ольга
Євген Баранов Артіум
Тетяна Баранова сестра Миколи
Данило Баранов брат Миколи
Наталія Баранова мати Миколи
Еллен Слюсарчі Ольга

Визнання[ред. | ред. код]

Нагороди та номінації фільму «Протистояння!»[5]
Рік Нагорода Категорія Номінант Результат
2014 Міжнародний кінофестиваль лесбійських та гей-фільмів у Сан-Франциско Приз глядацьких симпатій Протистояння Номінація
Міжнародний кінофестиваль Квір-фільмів Queer Lisboa (Лісабон, Португалія) Приз журі за найкращий фільм Номінація
Міжнародний кінофестиваль гей-фільмів Serile Filmului (Румунія) Найкращий художній фільм Перемога
44-й Київський міжнародний кінофестиваль Молодість (Київ) Приз Sunny Bunny Номінація

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Міжнародний конкурс Sunny Bunny [Архівовано 8 січня 2015 у Wayback Machine.] // Київський міжнародний кінофестиваль «Молодість»: Програма/каталог 2014
  2. На кінофестивалі «Молодість» покажуть кіно про проблеми геїв, зняте у Харкові [Архівовано 30 червня 2015 у Wayback Machine.] // 23.10.2014. Процитовано 26 червня 2015
  3. а б в г Наталья Каневская. Встать на ноги, подняться, остановиться. Радіо свобода. 24.06.2015. Архів оригіналу за 27 червня 2015. Процитовано 27 червня 2015.(рос.)
  4. а б Ирина Зозуля. Французы в Харькове сняли кино о российских геях. KP.UA. 23 грудня 2013. Архів оригіналу за 30 червня 2015. Процитовано 27 червня 2015.(рос.)
  5. Повний перелік нагород та номінацій фільму «Протистояння!» [Архівовано 18 квітня 2016 у Wayback Machine.] на сайті IMDb

Посилання[ред. | ред. код]