Професійна футбольна ліга Узбекистану

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Професіональна футбольна ліга
Абревіатура ПФЛ
Тип об'єднання
Засновано 1996
Мета організація футбольних змагань
Сфера Футбол в Узбекистані
Вид спорту футбол
Країна  Узбекистан
Штаб-квартира Ташкент
Місце діяльності Узбекистан
Членство професіональні футбольні клуби Узбекистану
Офіційні мови узбецька
російська
Генеральні директор Імамходжаєв Дієр Аброровіч
Вебсайт: pfl.uz

CMNS: Професійна футбольна ліга Узбекистану у Вікісховищі

Професіональна футбольна ліга Узбекистану (також відома як ПФЛ) (узб. «O`zbekiston Professional Futbol Ligasi») — громадська спортивна організація, яка об'єднує футбольні клуби Вищої і Першої ліг Узбекистану, спортивних суддів, тренерів та спортсменів, а також зацікавлених у розвитку футболу громадян республіки[1].

Професійна футбольна ліга Узбекистану, Uzpfl — Координувати проведення професійних футбольних змагань серед футбольних команд на території Узбекистану відповідно до Суперліги, професійної ліги, першої ліги, жіночої вищої ліги, жіночої першої ліги, вищої ліги з футзалу і Першої ліги, Кубком Узбекистану, Кубком Ліги, Кубком Суперкубок Узбекистану, Суперкубок Узбекистану, всі вікові категорії, починаючи з U-19, це організація, яка виконує роботу з надання рекомендацій щодо їх спортивної та організаційно-управлінської діяльності та їх відносин.

Історія[ред. | ред. код]

Логотип Професійної футбольної ліги Узбекистану на 2008—2018 роки

У 1992 році він входив в організаційну структуру Федерації футболу Узбекистану і відповідав за проведення професійних футбольних змагань в Узбекистані. На початку 2008 року Азійська конфедерація футболу рекомендувала Федерації футболу Узбекистану створити ПФЛ в якості окремої організації. Він був організований 20 червня 2008 року на загальних зборах Футбольної асоціації та футбольних клубів Узбекистану і був зареєстрований Міністерством юстиції Республіки Узбекистан 2 липня[2].

Цілі та завдання[ред. | ред. код]

Основною метою професійної футбольної ліги Узбекистану на території Республіки Узбекистан є координація проведення професійних футбольних змагань серед футбольних команд Республіки Узбекистан в області футболу відповідно до Суперлігою, професійною Лігою, першою лігою, жіночою вищою Лігою, жіночою Перша ліга, Жіночий футзал, Вища ліга футзалу і, вона полягає в тому, щоб давати рекомендації щодо їх спортивної та організаційно-управлінської діяльності, а також їх відносин.

Керівник[ред. | ред. код]

Перший керівник організації Фарход Маг'єв працював протягом 2008—2017 років. Омон Гафуров з вересня 2017 по 2019 рік очолював організацію. Пізніше, у 2019—2020 роках організацію очолив Даврон Шакурбанов. З 2020 по 2022 рік Дієр Імамходжаєв, який тимчасово виконував обов'язки генерального директора, був призначений генеральним директором організації у 2022 році.

Ім'я Опис Призначений Випущений
Магометов Фарход Абдуалієвич[3][4] 04.09.2008 04.09.2017
Омон Гафуров[5] 04.09.2017 17.06.2019
Даврон Шакурбанов[6] 17.06.2019 26.05.2020
Імамходжаєв Дієр Аброровіч[7] 26.05.2020 досі

Змагання в рамках ПФЛ[ред. | ред. код]

Чемпіонат Узбекистану з футболу[ред. | ред. код]

Суперліга Coca-Cola-Вищий дивізіон в системі футбольних змагань Узбекистану, в якому беруть участь професійні футбольні клуби. Вона була заснована в 1992 році під назвою Вища ліга. Всього в ньому візьмуть участь 14 команд. Чемпіонат пройде в березні-листопаді, і кожна команда проведе по 26 матчів. До 2018 року змагання офіційно називалося вищою Лігою. З 2019 року, за участю титульного спонсора, спочатку називалася Суперліга Pepsi, а потім, з 2020 року, Суперліга Coca-Cola. Всього в історії чемпіонатів Узбекистану взяв участь 41 клуб і тільки 7 з них піднімалися на п'єдестал пошани чемпіонату: «Пахтакор» — 14 разів, «Нефтчі» — 5 разів, «Бунедкор» — 5 разів, «Локомотив» — 3 рази, «Дружба» — 2 рази, СКСК — 1 раз, «Навбахор» — 1 раз. У різні роки кількість команд в чемпіонаті Узбекистану було різним. У перші роки в матчах чемпіонату брало участь 16 команд, потім в різні роки кількість команд становила 14, 18 і 20. Одного разу у 2018 році кількість команд чемпіонату становила 12.

Кубок Узбекистану[ред. | ред. код]

Змагання на Кубок країни з футболу, організоване професійною футбольною лігою Узбекистану. Кубок Узбекистану проводиться з 1992 року. Першим переможцем змагань став клуб «Навбахор» з Намангана. Переможці кубка Узбекистану отримають право на участь у Лізі чемпіонів АФК.

Кубок Ліги[ред. | ред. код]

Кубок Ліги Узбекистану був вперше заснований у 2019 році. У змаганні між чоловічими командами. До неї входять в основному клуби Узбекистану, а також футбольні клуби Киргизстану, Таджикистану, Туркменістану і Казахстану на запрошення Uzpfl. Першим переможцем змагань став «Пахтакор».

Професійна ліга[ред. | ред. код]

21 Листопада 2017 року, згідно з рішенням керівництва УЗПФЛ, Перша ліга Узбекистану була офіційно перейменована в Про-Лігу Узбекистану з сезону 2018 року. Ліга була скорочена з 18 до 16 команд.

Перша ліга[ред. | ред. код]

Перша ліга Узбекистану раніше служила змаганням другої категорії у футбольній системі. Після заснування Pro League у 2018 році Перша ліга була реорганізована з 2020 року, і тепер вона вважається третім рівнем змагань в країні.

Друга ліга Узбекистану[ред. | ред. код]

4-е місце за рівнем у футбольній лізі Узбекистану (після Суперліги і професійної ліги). До створення першої ліги у 2020 році перебував на 3-му місці за рівнем. Він проводився під наглядом Федерації футболу Узбекистану при ПФЛ Узбекистану та її регіональних відділеннях.

Чемпіонат U-21[ред. | ред. код]

Змагання у футбольній системі Узбекистану, в якому грають молодіжні склади команд Суперліги. Відповідно до регламенту Uzpfl, в ньому візьмуть участь 21 юний і більш молодий гравець. Матчі чемпіонату U-21 будуть організовані на наступний день після матчів основного складу.

Чемпіонат U-19[ред. | ред. код]

Це змагання між командами клубів Суперліги та професійної ліги віком до 19 років. Чемпіонат U-19 був заснований у 2021 році. У ньому всі клуби двох вищих дивізіонів боротимуться за перемогу зі своїми тренерами.

Жіноча Вища ліга[ред. | ред. код]

Вищий дивізіон чемпіонату Узбекистану, де проходять найсильніші жіночі клуби Узбекистану. Турнір проводиться з 1995 року. Чемпіонка Узбекистану серед жіночих команд зможе взяти участь в азійській Лізі чемпіонів серед жінок.

Вища ліга[ред. | ред. код]

Основний дивізіон чемпіонату Узбекистану з мініфутболу. У ньому беруть участь найсильніші команди країни з футзалу. Змагання проводилося Uzpfl на підставі окремого регламенту, і команда-переможець, нарешті, отримає право брати участь в азійській Лізі чемпіонів з футзалу.

Кубок Узбекистану З Футзалу[ред. | ред. код]

Кубок Узбекистану з футзалу-щорічне змагання, в якому беруть участь команди вищої ліги з футзалу та Першої ліги з футзалу.

Перша ліга з футзалу[ред. | ред. код]

Професійні та напівпрофесійні футзальні команди візьмуть участь у матчах першої ліги з футзалу. Клуби роблять ставки на те, щоб виграти путівку до вищої ліги в першій лізі з футзалу.

Чемпіонат світу з футзалу до 18 років[ред. | ред. код]

Чемпіонат U-18 з футзалу був заснований у 2022 році. Змагання організовано за участю команд, що складаються з футзалістів віком до 18 років, при клубах Вищої ліги з футзалу і є однією з умов процесу ліцензування азійської футбольної конфедерації.

Спонсори[ред. | ред. код]

Професійна футбольна ліга Узбекистану налагодила співпрацю з Pepsi у 2018 році. А з 2019 року компанія Узбекистану, яка п'є Coca-Cola, виступає титульним спонсором Суперліги Узбекистану. У засобах масової інформації та на офіційних заходах Вищий дивізіон чемпіонату Узбекистану з футболу називають Суперлігою Coca-Cola.

Досягнення[ред. | ред. код]

Професійна футбольна ліга Узбекистану є одним з лідерів з ліцензування на Азійському континенті. За підсумками 2021 року 12 клубів Узбекистану завоювали ліцензію азійської футбольної конфедерації, що було зафіксовано як 3-й кращий результат на континенті. У 2021 році серед жіночих команд два клуби Узбекистану були успішно ліцензовані одними з перших в Азії.

За підсумками 2021 року Міністерство юстиції Республіки Узбекистан і Національна асоціація некомерційних організацій Узбекистану включили в «топ-20 найбільш прозорих некомерційних організацій».

Примітки[ред. | ред. код]

  1. PFL Superliga taqvimini o‘zgartirdi va o‘zgarishlarga izoh berdi. kun.uz.
  2. Sport maktablari faoliyatini hamda sport maktablari trenerlari va mutaxassislari mehnatini moddiy rag‘batlantirish tizimini yanada takomillashtirish to‘g‘risida. LexUz. 23.09.2010.
  3. Diyor Imomxoʻjayev. Omad sizga, Farhod Magomedov. championat.asia.
  4. Farhod Magomedov PFL direktorligidan bo‘shatildi. kun.uz. 10.10.2017.
  5. PFL bosh direktori Omon G‘ofurov iste'foga chiqdi. kun.uz.
  6. Rasman: Davron SHakurbanov O'zPFL bosh direktori vazifasini vaqtincha bajaruvchi etib tayinlandi. championat.asia.
  7. Bukmekerlik idoralari, kelishilgan o‘yinlar va futboldagi korrupsiya. PFL rahbariyati bilan suhbat. kun.uz.

Джерела[ред. | ред. код]