Прохорова-Мауреллі Ксенія Олексіївна

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прохорова-Мауреллі Ксенія Олексіївна
Народилася 1836
Херсон, Російська імперія
Померла 12 (25) березня 1902
Київ, Російська імперія
Країна  Російська імперія
Діяльність оперна співачка, музична педагогиня

Ксенія Олексіївна Прохорова-Мауреллі (дівоче прізвище Прохорова; 1836(1836), Херсон — 25 (12) березня 1902, Київ) — артистка опери (ліричне сопрано), камерна співачка і педагог.

Біографія[ред. | ред. код]

Народилася в сім'ї віце-губернатора. Освіту здобула в Одеському інституті. З 1862 року навчалась співу в Петербурзі на вокальних курсах Г. Ніссен-Саломан. У 1863—1866 роках співала на оперній сцені Петербурзького і Московського імператорських театрів (дебютувала з великим успіхом в ролі Агати в опері «Вільний стрілець»). Пізніше вдосконалювалася у вокальному мистецтві в Мілані у Ф. Ламперті і співала в різних італійських театрах. З 1862 року виступала і як камерна співачка.

Репертуар[ред. | ред. код]

Основні партії в операх:

В камерному репертуарі — романси Ф. Шуберта, Р. Шумана, Е. Гріга.

Викладацька діяльність[ред. | ред. код]

У 1873—1891 роках викладала спів в Харківському музичному училищі (запрошена І. Слатіним за порадою М. Рубінштейна), з 1891 — в Київській музично-драматичній школі С. Блуменфельда. Приділяла велику увагу сценічному вихованню. На учнівських вечорах ставилися в концертному виконанні «Орфей» К. В. Ґлюка, «Мойсей» Дж. Россіні, «Норма» В. Белліні, окремі акти «Євгенія Онєгіна», «Травіати», «Ріголетто».

Учні: Є. Азерська, В. Грицай, С. Давидова, В. Зарудна, К. Коляновська-Богоріо, В. Ейген.

Джерела[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]