Про культ особи та його наслідки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

«Про культ особи та його наслідки» (також «Таємна промова Хрущова на XX з'їзді КПРС»; рос. О культе личности и его последствиях) — доповідь, зачитана Першим секретарем Президії ЦК КПРС М. С. Хрущовим на закритому засіданні XX з'їзду КПРС, який був проведений 25 лютого 1956 року.

В доповіді був засуджений культ особи Йосипа Сталіна, масовий терор та злочини другої половини 1930-х — початку 1950-х, провина за які була покладена на Сталіна, а також була розглянута проблема реабілітації партійних та військових діячів, які були репресовані при Сталіні.

Промова була важливим етапом Хрущовської відлиги[1][2]. На поверхні, основна задача промови полягала в повернені КПРС до ленінізму. Однак для Хрущова, ця промова мала забезпечити підтримку громадськості в арешті та страті Лаврентія Берії три роки до того[3] а також легітимізувати консолідацію та зосередження влади в його руках (здобутої завдяки перемоги над В'ячеславом Молотовим та Георгієм Маленковим).

Промова отримала назву «таємної», оскільки була зачитана на закритому засіданні, а текст був оприлюднений лише в 1989 році,[4] однак багато членів партії були ознайомлені з її змістом протягом наступного місяця. В квітні 2007 року, британська газета The Guardian включила промову до переліку «Найвидатніших промов XX століття»[5].

Посилання[ред. | ред. код]

  1. Tompson, William J. Khrushchev: A Political Life. New York: St. Martin's Press, 1995.
  2. Taubman, William. Khrushchev: The Man and His Era, London: Free Press, 2004.
  3. Riasanovsky, Nicholas V. A History of Russia, Oxford: Oxford University Press, 2005, pp. 530–31.
  4. в журналі Известия ЦК КПСС; Доповіді Центрального Комітету Партії), #3, березень 1989
  5. "Great Speeches of the 20th Century", The Guardian.

Література[ред. | ред. код]