Про це говорять лише з кроликами

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
«Про це говорять лише з кроликами»
Обкладинка українського видання
Автор Анна Геглунд
Назва мовою оригіналу Om detta talar man endast med kaniner
Мова шведська
Жанр арт-бук
Видавництво «Vydavnytstvo»
Видано 2013
Видано українською 2017
Перекладач(і) Юлія Юрчук
ISBN 978-966-97574-2-5

«Про це говорять лише з кроликами» (швед. Om detta talar man endast med kaniner) — одна з найвідоміших книг шведської дитячої письменниці та ілюстраторки Анни Хьоґлунд, опублікована 2013 року.

Опис[ред. | ред. код]

У книзі «Про це говорять лише з кроликами» авторка досліджує думки і життя високочутливої дитини, яка зображена в образі кролика, але виховується в типовій людській родині. Арт-бук досконало поєднує колажі, фотографії та живопис і допомагає читачеві зрозуміти кролика: як це «бути іншими», але водночас тяжіти до більшої соціалізації.

Головний герой — тринадцятирічний кролик, народжений людьми і самотній в своїй інакшості. Він не відчуває себе потрібним суспільству, і всі намагання порозумітися з людьми нариваються на невдачу. Починає говорити, а слова застрягають в горлі, думки не належать йому, в дзеркалі — відображення іншого.

«Іноді, коли я з іншими, я почуваюся наче перевдягненим у когось іншого. У когось, хто очевидно схожий на мене, але сам я стою десь ізбоку.»

Мама намагається допомогти кролику і просить його бути менш чутливим. Але єдина людина, яка дійсно розуміє кролика — його дідусь, який насправді є таким самим кроликом. 

Людина — сама собі і ворог, і друг, підсумовує він.

Нагороди[ред. | ред. код]

Відгуки[ред. | ред. код]

Юлія Юрчук: Чарівна книжка про підлітка, який має надто чутливу психіку. Що мене вразило, це глибина і мудрість розповіді, яка не веде до якихось змін, наче ось він став «нормальним», а навпаки — вчить приймати життя таким, яке воно є, але розуміюче і з емпатією приймати. Ця книжка потрібна не лише підліткам, а й дорослим, щоб зрозуміти, що діти бувають різними і це норма.[1]

Український переклад[ред. | ред. код]

  • Про це говорять лише з кроликами / пер. зі швед. Юлії Юрчук. — Київ: Видавництво «Видавництво», 2017. — 54 с. — ISBN 978-966-97574-2-5

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Yuliya Yurchuk (Stockholm, Sweden)’s review of Om detta talar man endast med kaniner. Goodreads. Процитовано 17 квітня 2017.