Пружинний блок

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пружинний каркас

Пружинний блок — пружини різної форми і розміру, що застосовуються при виробництві м'яких меблів. Варіанти пружинних каркасів відносяться до трьох базових типів: змійка, залежні і незалежні пружини.

Типи[ред. | ред. код]

Змійка[ред. | ред. код]

Пласкі пружини прикріплені до дерев'яного каркасу. Вони прогинаються під тиском: створюють невеликий ефект гамака і можуть скрипіти. Для «спальних» меблів сей варіант не гіден — не розрахований на велику ширину, відсутність достатньої підтримки для спини.

Залежні пружини (боннель)[ред. | ред. код]

Матрац з боннелями

Склад:

  • Двоконусні пружини. За формою нагадують пісковий годинник — звужуються до середини. Їх виробляють із загартованої високовуглецевої сталі та жорстко закріплюють зі збереженням внутрішньої напруги. Застосовується дріт від 1.2 до 2.2 мм завтовшки. Діаметр змінюється від 6 до 10 см, число витків — 4 або 5ть.
  • Жорсткий зовнішній каркас, що складається з двох металевих прямокутних рам. Дріт для рам у 5-7 разів товщий за пружиний. Краї кожного контуру закруглені задля усунення травматизації від блоку.
  • Сполучні спіралі які з'єднують між собою два сусідніх ряди пружин. Спіралі «працюють» в парі — захоплюють верхні і нижні витки пружин сусідніх рядів. Їх виробляють з найтоншого дроту — так основні елементи отримують велику рухливість.
  • Додаткові кріплення. Частина пружин відноситься до каркасу і закріплюється на ньому. Для цього використовують пласкі вигнуті металеві пластинки.

Щільність пружин блоку становить від 150 до 350 шт. на м2, понад сей показник майже не використовується — пружини звичайного розміру починають «конфліктувати» одна з однією — тертися, скрипіти. Чим більша щільність (до 350 шт на м2), тим точніше підтримується тіло і ліпше спати.

Додаткові переваги — довговічність, здатність витримувати навантаження більше 150 кг. Недоліки — скрипи (з'являються з часом) та ефект гамака.

Боннель не використовується незалежно. На блок накладається вирівнюючий і пом'якшувальний шари як цілісні (наприклад з ППУ) так і складові. У другому випадку додаткові можуть включати латекс, поролон, кокосову койру, повсть тощо. Вони можуть компенсувати ефект гамака. Наприклад, ППУ і латекс підлаштовуватимуться під форму тіла, а койра рівномірніше розподілить навантаження. Блок з поролоном вважається найкращим варіантом для диванів без механізмів трансформації.

Незалежний блок (покетспрінги)[ред. | ред. код]

Матрац з покетспрінгами

Особливості:

  • кожна пружина поміщена в окремий тканинний чохол;
  • пружини не з'єднані між собою — зшиті їх «оболонки»;
  • чохли зшиваються рядами які можуть становити різні «зони жорсткості».

Незалежні пружини забезпечують ортопедичний ефект. Вони не «тягнуть» за собою сусідні елементи — кожна пружина реагує на область тиску окремо.

Пружини в незалежних блоках можуть бути різними. У ряді матраців об'єднують різні пружини, щоб створити до 15 зон жорсткості — для плечей, шиї, попереку, області тазу. На незалежні пружини йде сталевий дріт 1.2-2.2 мм. З неї роблять прямі і двоконусні пружини 2-6 см в діаметрі з числом витків до 8. Через менші розміри зростає щільність — використовується від 250 до 1200 пружин на м2.

Джерела[ред. | ред. код]