Прут (цинут)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Цинут Прут

Ținutul Prut

Герб цинуту
Адм. центр Ясси
Країна Румунське королівство
Регіон Молдова, Бессарабія
Офіційна мова румунська
Населення
 - повне
Площа
 - повна
Часовий пояс UTC+2 і UTC+3
Дата заснування 1938
Положення цинуту Прут у межах тодішньої Румунії
Положення цинуту Прут у межах тодішньої Румунії

Положення цинуту Прут у межах тодішньої Румунії

Цинут Прут (рум. Ținutul Prut) — один із десятьох цинутів Румунського королівства з адміністративним центром у Яссах. Охоплював центральну частину Бессарабії та Румунської Молдови. Названий на честь річки Прут.

Історія[ред. | ред. код]

Цинути в Румунському королівствц було запроваджено 1938 року в результаті ініційованої королем Румунії Каролем II адміністративно-конституційної реформи, що полягала у змінах фашистського зразка[1] до Конституції Румунії 1923 року і закону про територіальне управління та встановленні диктатури в країні. 71 тодішній жудець Румунії було замінено на десять цинутів. Цинут Прут охоплював території 9 колишніх жудеців:

Керував цинутом королівський резидент. У 1938 році цю посаду обіймав румунський генерал, письменник, мемуарист і політик, колишній мер Ясс Міхай Л. Негруцці (рум. Mihai L. Negruzzi).

Цинут Прут припинив існування у 1940 році внаслідок територіальних втрат Румунії на користь держав Осі та зречення короля.

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Günther H. Tontsch, Juristische Literatur zur rumänischen Verwaltungsgeschichte im 19. und 20. Jahrhundert, у збірнику: Jahrbuch für Europäische Verwaltungsgeschichte 12 (2000), стор. 285.