Прієполє

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
(Перенаправлено з Прієполе)
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Прієполє
Пријепоље
—  Місто  —
Прієполє
Пријепоље
Координати: 43°32′38″ пн. ш. 19°39′05″ сх. д. / 43.54389° пн. ш. 19.65139° сх. д. / 43.54389; 19.65139
Країна Сербія Сербія
Район Златиборський округ
Площа
 - Повна 827 км²
Населення (2002)
 - Усього 15 031
Часовий пояс GMT +1 (UTC+1)
Вебсайт: http://www.opstinaprijepolje.rs/
Розташування Прієполє Пријепоље
Розташування Прієполє
Пријепоље
Мапа

Прієполє (серб. Пријепоље, Prijepolje) — місто і муніципалітет в окрузі Златибор, Центральна Сербія.

Розташований в гирлі річки Лім, недалеко від монастиря і старого міста Милешеваця.

Назва[ред. | ред. код]

Річка Лім в Пріеполє

Одне з можливих походжень назви — тлумачення його як значення «поле Пріян». Людина на ім'я Пріян могла бути власником цієї землі до спорудження міста. Більш ймовірна теорія пов'язана з буквальним прочитанням: каравани, що підходять до місця сьогоднішнього міста, зупинялися на відпочинок «перед полем» («prije» — перед, «polje» — поле).

Географія[ред. | ред. код]

Місто розташоване на злитті швидкоплинних річок Лім і Милешевка, на дорозі з Белграда до Адріатичного моря, є однією зі станцій залізниці Белград-Бар. Також через місто проходить дорога з Плєвля в Сєницю, що приблизно збігається з давньою римською і оттоманською дорогою, відомою як «Дубровник».

Прієполє оточене пагорбами, які створювали специфічний теплий клімат до побудови гідроелектростанції «Potpeć» недалеко від Нова-Вароша, яка повернула місту характерну для холодної частини Сербії погоду.

Населення[ред. | ред. код]

Населення міста становить 11 414 жителів, середній вік дорівнює 35,8 рокам (35,0 — чоловіки і 36,4 — жінки). У місті 4448 сімей, середня кількість членів сім'ї — 3,38 чол.

Перепис 2002 року показав наступну етнічну картину міста:

Освіта[ред. | ред. код]

У місті є два дитячі садки, одна загальноосвітня школа, гімназія та кілька університетів.

Сахат-Кула, годинна башта в Прієполє

Нічне життя[ред. | ред. код]

Нічне життя Прієполя може здатися монотонним — всі місцеві кафе та нічні клуби грають виключно народну музику в сучасній обробці (так званий «турбофолк»). Проводиться щорічний фестиваль «Refract», що збирає багато рок-гуртів з усього регіону, а також техно-вечірка «WayOut».

У 2005 році місто відвідала група Quinn. У грудні 2006 зірка сербського хіп-хопу Marchelo дав концерт у Прієоле. Elvis J. Kurtovic провів там новорічний концерт у 2007 році.

Комунікація та ЗМІ[ред. | ред. код]

У місті щонеділі виходить місцева газета «Polimlje», існують три місцеві радіостанції, три Wi-Fi інтернет-провайдера і оператор кабельного телебачення. Прієполе перейшов на цифрову телефонію в травні 2003 року. Також у місті є дві приватні телевізійні та радіостанції.

Спорт[ред. | ред. код]

У Прієполе широко розвинена культура спорту. У місті існують два футбольних клуби — FK Polimlje і FK Jasen (Бродарєво), волейбольні клуби FAP-Livnica і Putevi, гандбольний клуб White angel і шаховий клуб Priko. Є багато спортивних майданчиків. Традиційно щороку в регіональних спортивних іграх (MOSI) обидві (жіноча і чоловіча) волейбольні команди займають перші місця. Ілля Андрійович, альпініст з Прієполя, разом з сербською командою альпіністів підкорив вершину Еверест.

Відомі уродженці[ред. | ред. код]

Міста-побратими[ред. | ред. код]

Фотогалерея[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]