Птахшепсес V Імпі

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Птахшепсес V
Давньоєгипетський фараон
Правління XXIII ст. до н. е.
Попередник Сабу III Тжеті
Наступник Імефор Імпі Нікауптах
Тронне ім'я (преномен)Wr-ḫrp-ḥmwt — Вер-череп-хемут —
«Найбільший з ремісників-майстрів»
M23L2
G36S42U24
Власне ім'я (номен)Ptḥ-Šp.ss Impy
Птахшепсес Імпту —
G39N5
 
Q3
X1
V28A51S29S29Aa15
Q3
M17M17A1
Династія
VI династія

Птахшепсес V Імпі (XXIII ст. до н. е.) — давньоєгипетський діяч, верховний жрець Птаха у Мемфісі часів VI династії. Відомий також як Імпі I.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з впливового жрецького роду. Син Птахшепсеса IV, верховного жерця Птаха. Про його кар'єру відомо окремі етапи: був ваб-жерцем Птаха (початкова жрецька посад) за фараона Пепі I. Потім обіймав посаду жерця-читача.

В правління фараона Пепі II змінив на посадах верховного жерця Птаха та начальника усіх робіт (на кшталт головного архітектора Єгипту) Сабу III Тжеті. При цьому другим жерцеом Птаха став його брат Сабу. Основний етап діяльності Птахшепсеса V Імпі на час цього фараона. Помер він у другий період його правління. На посаді його змінив названий син Імефор Імпі Нікауптах.

Відомості про життя та діяльність Птахшепсеса V обмежена, оскільки з гробниці (мастаби) цього верховного жерця поруч зі сфінксом на плато Гіза було вирізано основні блоки з написами, що могли надати необхідну інформацію (останній такий випадок стався 2011 року). Блоки з написами з мастаби натепер зберігаються у приватних колекціях. Окремі зберігають в музеї Торонто (Канада) та Ермітажі (Російська Федерація). У 2003 році такий блок з колекції Шелдона і Барбари Брейтбарт на аукціоні «Сотбіс» було продано за 265 тис. дол. США.

Джерела[ред. | ред. код]

  • Charles Maystre, Les Grands prêtres de Ptah de Memphis, Freiburg, Orbis biblicus et orientalis — Universitätsverlag, 1992