Публій Корнелій Лентул Кавдін (претор)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Публій Корнелій Лентул Кавдін
Народився 238 до н. е.(-238)
Стародавній Рим
Помер після 188 до н. е.
невідомо
Країна Стародавній Рим
Діяльність політик, військовий очільник
Посада претор
Рід Корнелії
Батько Луцій Корнелій Лентул Кавдін
Мати невідомо
Брати, сестри Публій Корнелій Лентул і Луцій Корнелій Лентул (претор 211 року до н. е.)

Публій Корнелій Лентул Кавдін (лат. Publius Cornelius Lentulus Caudinus, 238 до н. е. —після 188 до н. е.) — військовий та політичний діяч Римської республіки.

Життєпис[ред. | ред. код]

Походив з патриціанського роду Корнеліїв Лентулів. Син Луція Лентула Кавдіна, консула 237 року до н. е. У 209 році до н. е. служив під командуванням Публія Сципіона в Іспанії і виступав третейським суддею в суперечці легіонерів про нагороди. Залишався там до 206 року до н. е. і заочно був обраний курульним еділом на 205 рік до н. е.

У 203 році до н. е. стає претором. Того ж року керував Сардинією. Під час цього надав 2000 легіонерів для флоту і харч для війська Сципіона в Африці. У 202 році до н. е. продовжував керувати Сардинією на посаді пропретора. Після битви при Замі у 201 році до н. е. привів до м. Утіка військовий і вантажний флот для підкріплення армії Сципіона.

У 196 році до н. е. входив до складу десяти легатів, спрямованих для надання допомоги Фламініну при виробленні умов миру з македонським царем Філіппом V. Після завершення перемовин в Істмі оголосив жителів Баргіліі вільними, потім відвідав Лисимахію для зустрічі з царем Антіохом III.

У 189–188 роках до н. е. входив до складу десяти легатів, спрямованих для надання допомоги Гнею Манлію Вульсону при укладенні договору з царем Антіохом III Селевкидом і організації справ у Малій Азії. Подальша доля невідома.

Володів гарними здібностями красномовця і вважався суперником Катона.

Джерела[ред. | ред. код]

  • G.V. Sumner. Proconsuls and «Provinciae» in Spain, 218/7—196/5 B.C. Arethusa, III, 1970, p. 96—98.