Пугач блідий

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пугач блідий

Біологічна класифікація
Домен: Еукаріоти (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Хордові (Chordata)
Клас: Птахи (Aves)
Ряд: Совоподібні (Strigiformes)
Родина: Совові (Strigidae)
Рід: Пугач (Bubo)
Вид: Пугач блідий
Bubo lacteus
Temminck, 1820
Посилання
Вікісховище: Bubo lacteus
Віківиди: Bubo lacteus
EOL: 1178259
ITIS: 555414
МСОП: 22688986
NCBI: 126804

Пугач блідий[1] (Bubo lacteus) — вид птахів з роду пугач, родини совових. Поширений у країнах центру та півдня Африки. Є одним із найбільших представників родини совових.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина тіла дорослого птаха становить 66-71 см, маса досягяє чотирьох кг. Забарвлення сіре, з білими смужками, очі темні, повіки неопушені рожеві. Мешкає в областях, прилеглих до Сахари, відсутній в Намібійській пустелі і тропічних лісах. Зустрічається в сухій савані, лісах по берегу річок і лісистих ландшафтах. Широко поширений по усьому ареалу мешкання, але усюди досить рідкісний.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Ця сова живиться ссавцями: мавпами, їжаками, зайцями, даманами, дрібними антилопами і поросятами бородавочників, а також великими птахами, рептиліями, жабами, безхребетними, рибою і падаллю.

Розмноження[ред. | ред. код]

Розмножується в період з березня по вересень. Гніздиться в кинутих гніздах великих птахів. Відкладає 2 яйця. Інкубаційний період триває 38 днів. З двох пташенят перший гине, не доживши до двотижневого віку. Пташеня, що залишилося, покидає гніздо у віці 9 тижнів і здатне літати вже в двотижневому віці. Молоді повністю самостійні вже у віці 6 місяців, хоча багато пташенят залишаються з батьками упродовж двох років.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Фесенко Г. В. Вітчизняна номенклатура птахів світу. — Кривий Ріг : ДІОНАТ, 2018. — 580 с. — ISBN 978-617-7553-34-1.