Пурпурова лінія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пурпурова лінія
Зображення
Карта зони сил ООН по нагляду за роз'єднанням
Пурпурова лінія через Мадждаль Шамс на Голанських висотах

Пурпурова лінія  — лінія припинення вогню між Ізраїлем і Сирією після шестиденної війни в 1967 році.

Історія[ред. | ред. код]

Сирія здобула незалежність від Франції в 1946 р., також 14 травня 1948 року великобританці пішли з Палестини, в той же час Ізраїль оголосив про свою незалежність. Утворення розмежування розпочалось, коли сирійські війська були втягнуті у арабо-ізраїльську війну 1948 року, воюючи з новоствореною Державою Ізраїль. У 1949 році, була укладена тимчасова угода про перемир'я, де була підписана угода про тимчасовий кордон між Сирією та Ізраїлем, (Кордон був оснований на міжнародних кордонах 1923 кордону; див. конференція Сан-Ремо). Проте, навесні 1951 сирійські та ізраїльські війська неодноразово продовжували бойові дії. Військові дії припинились 15 травня, після заступництва Ради Безпеки Організації Об'єднаних Націй.

У червні 1967 року, воюючи в Сирії, Йорданії і Єгипті, в ході шестиденної війни Ізраїль захопив усю довжину Голанських висот, включаючи її основне місто Ель-Кунейтра. В результаті лінія припинення вогню (яка також отримала назву «пурпуровна лінія» як була намальована на картах ООН) знаходилась в розпорядження, Організації Об'єднаних Націй, будучи укомплектованою спостерігачами і рядом позицій та спостережних постів для догляду за виконанням умов перемир'я. Де-факто, лінія стала новим кордоном між Ізраїлем і Сирією, а Голанські висоти за пурпуровою лінією вважаються окупованими Ізраїлем.[1][2]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Прем'єр Ізраїлю може віддати Сирії Голанські висоти в обмін на мир та відмову від співпраці з палестинцями. tsn.ua. 8.06.2007. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 17 грудня 2016.
  2. Загострення конфлікту поблизу Голанських висот. ua.euronews.com. 27.08.2014. Архів оригіналу за 20 грудня 2016. Процитовано 17 грудня 2016.