Путч генералів

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Алжирський путч 1961 року
Дата: 21–26 квітня 1961
Місце: Французький Алжир
Результат: Переворот не вдався
Сторони
Франція Франція Франція Французькі націоналісти
Командувачі
Франція Президент Шарль де Голль
Франція Прем'єр-міністр Мішель Дебре
Генерали:
Франція Моріс Шалль
Франція Едмон Жуо
Франція Андре Зеллер
ФранціяРауль Салан
Франція Елі Денуа де Сен-Марк
Військові сили
Лояльні до уряду збройні сили Супротивні сили

Алжирський путч (англ. Algiers putsch, фр. Putsch d'Alger або фр. Coup d'État d'Alger), також відомий як Путч генералів (фр. Putsch des Généraux) — невдалий переворот з метою повалення Президента Французької Республіки Шарля де Голля і встановлення військової хунти. Його організували у французькому Алжирі відставні генерали французької армії Моріс Шалль (колишній головнокомандувач у французькому Алжирі), Едмон Жуо (колишній генерал-інспектор у ВПС Франції), Андре Зеллер (колишній начальник штабу французької армії) і Рауль Салан (колишній головнокомандувач у французькому Алжирі). Путч тривав із другої половини дня 21 квітня по 26 квітня 1961 посеред Алжирської війни (1954–1962).[1]

Призвідники путчу були проти таємних переговорів, які вів французький прем'єр-міністр Мішель Дебре з антиколоніальним Фронтом національного визволення. Генерал Салан заявив, що приєднався до перевороту, не займаючись його технічним плануванням; однак путч завжди вважався державним переворотом чотирьох осіб або, за славнозвісним висловлюванням де Голля, «жменьки відставних генералів» (фр. un quarteron de généraux en retraite).

Переворот мав пройти в два етапи: утвердження влади у великих містах Французького Алжиру Алжирі, Орані і Константіні та подальше захоплення Парижа. Столична операція проходила би під керівництвом полковника Антуана Арго силами французьких десантників, які б висадилися на стратегічні аеродроми. Проте командири в Орані і Костантіні відмовилися виконувати вимогу Шалля приєднатися до перевороту. Тим часом, завдяки службі розвідки про столичну фазу путчу стало відомо прем'єр-міністру Дебре.

22 квітня на паризьких летовищах було заборонено всі польоти і посадки та віддано наказ армії протидіяти перевороту «всіма засобами».[2] Наступного дня президент Шарль де Голль, одягнений у свій генеральський однострій 1940-х років (йому було 70 років і він давно вийшов у відставку), виголосив на телебаченні знамениту промову, закликаючи французький народ і армію допомогти йому.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. French National Audiovisual Institute INA, Les Actualités Françaises - 03/05/1961. Архів оригіналу за 5 квітня 2012. Процитовано 24 липня 2016.
  2. Офіційна промова Дебре на каналі французької державної телерадіокомпанії ORTF 22 квітня 1961
  3. French National Audiovisual Institute INA, JT 20H - 23/04/1961. Архів оригіналу за 9 жовтня 2016. Процитовано 24 липня 2016.