Пухівка широколиста

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку

Пухівка широколиста
Біологічна класифікація редагувати
Царство: Рослини (Plantae)
Клада: Судинні рослини (Tracheophyta)
Клада: Покритонасінні (Angiosperms)
Клада: Однодольні (Monocotyledon)
Клада: Комелініди (Commelinids)
Порядок: Тонконогоцвіті (Poales)
Родина: Осокові (Cyperaceae)
Рід: Пухівка (рослина) (Eriophorum)
Вид:
E. latifolium
Біноміальна назва
Eriophorum latifolium
Синоніми[1]

Eriophoropsis Palla
Leucoma Ehrh.
Linagrostis Guett.
Plumaria Bubani
Plumaria Heist. ex Fabr.

Eriophorum latifolium

Пухівка широколиста (Eriophorum latifolium) — багаторічна трав'яниста рослина родини осокових. Стебло пряме, тупотригранне, 15—70 см заввишки. Листки лінійно-ланцетні, З—8 мм завширшки, плоскі, трохи кілюваті, на верхівці — три гранні, з піхвами. Квітки двостатеві, в багатоквіткових яйцеподібних, поникаючих після цвітіння колосках (їх 5—12), що утворюють на верхівці стебла зонтикопобідне суцвіття; ніжки колосків округлі або тригранні, шорсткі. Колоскові луски довгасті, зеленаво-чорні, з однією жилкою. Оцвітинні щетинки численні, на, кінці розгалужені, при плодах розростаються і утворюють пучки білих волосків — пухівки. Плід — тригранний горішок. Цвіте у травні — червні.

Поширення[ред. | ред. код]

Пухівка широколиста зустрічається переважно в Карпатах і на Поліссі, в Лісостепу — розсіяно. Росте на осоково-мохових болотах.

Сировина[ред. | ред. код]

Для медичних потреб використовують сушену траву, зібрану в період цвітіння рослини, і пухнасті колоски, які заготовляють у серпні. Рослина неофіціальна.

Хімічний склад пухівки широколистої ще не вивчено. Відомо лише, що в рослині є значна кількість кремнію.

Фармакологічні властивості і використання[ред. | ред. код]

Настій трави вживають як сечогінний і послаблювальний засіб при тривалих запорах і затримці сечі. Чай із пухнастих колосків вважається кровоочисним, потогінним і відхаркувальним засобом. Його п'ють при простудах і кашлі, при проносах, катарах кишок і запаленні м'язів, при ревматизмі, подагрі та шкірних хворобах і використовують для промивання ран.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Eriophorum latifolium Hoppe is an accepted name. The Plant List (2013). Version 1.1. Published on the Internet; http://www.theplantlist.org/ (англ.). Royal Botanic Gardens, Kew and the Missouri Botanical Garden. 2013. Архів оригіналу за 7 лютого 2021. Процитовано 13 січня 2018.

Посилання[ред. | ред. код]