Пшегоня (герб)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Пшегоня
Деталі
Ранні версії 1398
Порівняння емблеми герба князів Ізяславовичів Полоцьких  з емблемою герба Остой Миколая зі Сціборжиць (з порталу костелу у Висоцях)

Пшегоня (Пшегіня) (пол. Przeginia, Przegonia) — шляхетський герб, різновид герба Остоя.Порівн. Остою. Дракон доданий до неї в XIII столітті в гербі одного хороброго чоловіка Пшегоня, на згадку про його відвагу.

Опис герба[ред. | ред. код]

У червоному полі між двома золотими півмісяцями, рогами в сторони срібний меч із золотим руків'ям у стовп, у нашоломнику вогнедишний срібний дракон у пояс, на якому перпендикулярно пащі такий самий меч, і півмісяці, як на щиті.

Найбільш ранні згадки[ред. | ред. код]

Відома запис з 1398 і одна середньовічна печатка від 1421 і 1424 Петра Вольфорама, краківського каноніка.

Герб вважають варіантом герба Остоя через схожість і місце виникнення. Бартош Папроцький і Каспер Нісецький наводять думки, що герб Пшегоня походить від гербу Остоя. Аргументом тут є схожість емблем. Папроцький навіть цитує легенду, яка пояснює, що дракон у коштовності мав бути переданий Остойчику – родоначальнику Пшегоня за тривалу відсіч нападу Моравії . Хоча вся легенда не може бути правдою хоча б тому, що в середні віки коштовність Пшегоня була невідома і тоді вона зображувалася з мечем, а Остоя з хрестом, але Францішек Пєкосинський у Геральдиці Середньовіччя вважав спільне походження обох родів імовірним . Він сказав так тому, що село, яке, за його словами, дало назву гербу – Пшегоня , лежить неподалік від гнізд Остойчиків.

Роди[ред. | ред. код]

Bartkowski, Bątkowski, Blizicki, Bortkiewicz, Bratkowski, Domaracki, Dulski, Dyako, Dzwonkowski, Epimach, Głodowski, Gołuski, Hryncewicz, Hryniewicki, Hryniewiecki, Hrynkiewicz, Huba, Hube, Kowalikowski, Kowalkowski, Kryński, Kryski, Ktahelski, Lisowski, Lissowski, Nićwieciński, Niewieściński, Nikonowicz, Odloczyński, Piechowicz, Plewaka, Plewako, Przegaliński, Przegon, Przegoń, Przepałkowski, Przezdomski, Sieracki, Strzegocki, Wietrzyński, Wolfram, Zakobielski, Zołczycki, Zwiartowski, Zwonkowski, Żołczycki, Żółcic.

Бібліографія[ред. | ред. код]

  • Ulanowski, Болеслав «Старовинні права польського пам'ятники», t.7, Краків, 1885
  • Gajl, Тадеуш «Герби шляхти речі Посполитої»
  • Генеалогія Dynastyczna

Див. також[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]