Південне оперативно-територіальне об'єднання НГУ

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Південне територіальне управління
Південне територіальне управління
Засновано 2000
Країна  Україна
Належність  Національна гвардія
Базування  Одеська область,
м.Одеса
Війни/битви

Російська збройна агресія проти України

Почесні найменування «Одеське»
Командування
Поточний
командувач
генерал-майор
Олег Підлубний

Південне Одеське територіальне управління (Південне ТрУ, в/ч 3003) — оперативно-територіальне управління (об'єднання еквівалентне дивізії) Національної гвардії України.

Історія[ред. | ред. код]

Після відновлення незалежності України особовий склад 17-ї окремої конвойної бригади ВВ МВС СРСР (в/ч 7445) склав присягу на вірність народу України.

У 1990-х особовий склад підрозділів бригади брав участь в операції з прикриття державного кордону з республікою Молдова в населених пунктах Одеської обл., виконував завдання в складі миротворчих підрозділів МВС України в Югославії.

У грудні 2000 року на базі 17-ї окремої конвойної бригади створено Південне територіальне командування внутрішніх військ МВС України з дислокацією в м. Одесі.

В 2003 році управління Південного територіального командування реорганізовано в 3-тю окрему бригаду внутрішніх військ МВС України (в/ч 3003).

У грудні 2004 року на базі бригади створене Південне територіальне командування ВВ МВС України.

До складу управління увійшли військові частини: 3012 (м. Одеса), 3039 (м. Миколаїв), 3056 (м. Херсон), 3008 (м. Вінниця). В 2011 році в м. Одесі сформована військова частина 3014.

У 2012 році у зв'язку із реформуванням територіального командування до його складу ввійшли військові частини 3033, 3026 та 3029 (м. Запоріжжя). Військова частина 3008 (м. Вінниця) була виведена із підпорядкування та передана до управління Західного ТрК.

Структура[ред. | ред. код]

  • окремий загін спеціального призначення «Одеса»
  • група застосування безпілотних літальних авіаційних комплексів
  • відділення радників

Командування[ред. | ред. код]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Спадок Порошенка, пропонований Аваковим: Зеленський призначив командування НГУ. https://novynarnia.com/. Новинарня. 14 червня 2019. Процитовано 14 червня 2019.
  2. Головна Новини Останні новини Глава держави присвоїв почесні найменування бойовим військовим частинам

Посилання[ред. | ред. код]