Північний Тіпперері

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний Тіпперері

англ. North Tipperary,
ірл. Tiobraid Árann Thuaidh

Графство:
Північний Тіпперері
Найбільше місто Ніна
Країна Ірландія Ірландія
Провінція Манстер
Номерний знак TN
Населення
 - повне 70 322
Площа
 - повна 2,046 км²
Дата заснування 1898
Вебсайт tipperarynorth.ie

Мапа

Північний Тіпперері (англ. North Tipperary; ірл. Tiobraid Árann Thuaidh) — адміністративне графство на півдні Ірландії. Входить до складу історичного графства Тіпперері в провінції Манстер на території Республіки Ірландії. Столиця — Ніна. Населення 70 тис. осіб (2011)[1]. Площа території 2046 км ².

Фізико-географічна характеристика[ред. | ред. код]

Графство розташоване на півдні Ірландії в долині між річками Шаннон, Шур та озером Лох-Смик. Разом з Південним Тіпперері воно входить до складу історичного однойменного графства. На півночі та північному заході проходить адміністративний кордон з графствами Голвей та Клер, на заході з Лімерик, а на сході — з Леїш.

Історія[ред. | ред. код]

Графство Тіпперері було утворено 1898 року, отримавши статус муніципального округу, хоча окремі суди присяжних тут існували ще з 1838 року. Проте історичне графство Тіпперері було одним з перших ірландських графств та з'явилося в XIII столітті. У результаті поділу території на кілька адміністративних одиниць у розвитку регіону простежується деяка культурна самобутність і свій шлях соціально-економічного розвитку.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Census of Ireland, 2011. Central Statistics Office, «Actual and Percentage Change in Population by Aggregate Town or Rural Area, Sex, Province County or City, Statistical Indicator and Census Year».