Північний вокзал (станція метро)

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Північний вокзал
Загальні дані
Тип двопрогінна колонна станція мілкого закладення
Глибина закладення 10 м
Стара назва Північний вокзал
Кількість 1
Тип острівна
Форма пряма
Довжина 102 м
Ширина 10 м
Дата відкриття 9 травня 2013
Архітектор(и) А. М. Мустафін
Пересадка на Повстання-Пасажирська
Виходи до Декабристів, Воровського, пр-т. Ібрагімова
Географічні координати 55°50′29″ пн. ш. 49°04′54″ сх. д. / 55.8415194° пн. ш. 49.081778° сх. д. / 55.8415194; 49.081778
Мапа
Центральна лінія
оборотні тупики
Авіабудівельна
Північний вокзал
Яшлек
Козяча слобода
Кремлівська
Площа Тукая
Суконна слобода
Аметьєво
Гірки
оборотні тупики
Проспект Перемоги
оборотні тупики

Північний вокзал (тат. Төньяк вокзалы, Tönyaq vokzalı) — станція Центральної лінії Казанського метрополітену. Відкрита 9 травня 2013 року. Розташовується між станціями Авіабудівельна і Яшлек.

Розташування і вестибюлі[ред. | ред. код]

Розташовується під рогом вулиць Декабристів та Воровського. Обслуговує довколишні житлові масиви і транзитний залізнично-автобусний північний вокзал Казань-2. Має два підземних вестибюлі, сполучених з платформою безескалаторними сходами. З північного вестибюля через підвуличний перехід має два виходи на вулицю Декабристів і два виходи на трамвайну зупинку. З південного вестибюля — вихід на вулицю Декабристів в напрямку вулиці Гагаріна.

Конструкція станції[ред. | ред. код]

Північний вокзал — двопрогінна колонна станція мілкого закладення з монолітного залізобетону з висотою від рівня платформи 5 метрів. Має острівну пряму платформу з двома підземними вестибюлями і блоком службових приміщень[1].

Оздоблення[ред. | ред. код]

В інтер'єрі планувалося обіграти теми Московського Кремля і Москви. Колійні стіни оздоблено мармуром червоних тонів, колони — композитними матеріалами, підвісна стеля у вигляді надплатформенного перекриття виконана з металевих конструкцій із заповненням світлових осередків матовим склом. Велика площа скління надає станції легкість і згладжує відчуття замкненості підземного простору. Підлоги платформи і вестибюлів оздобленні гранітними плитами з глянцевою і матовою поверхнею за спеціальним рисунком.

Будівництво[ред. | ред. код]

Забивання перших шпунтів для стін станції почалося у січні-лютому 2010 року.[2]. До 15 липня 2010 року планувалося завершення одного з тунелів до станції «Московська», проте будівництво другого тунелю було тимчасово призупинено через нестачу фінансування.[3]

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Проекты станций метро. Станция метро "Московская" ({[Російська мова) . Официальный портал Мэрии Казани. Архів оригіналу за 4 квітня 2012. Процитовано 6 жовтня 2009. {{cite web}}: Cite має пустий невідомий параметр: |description= (довідка); Текст «рос.]]» проігноровано (довідка)
  2. Метростроевцы Казани приступят к строительству станции "Московская" (рос.) . Новости от информационного агентства "ТАТАР-ИНФОРМ". Архів оригіналу за 8 грудня 2010. Процитовано 14 січня 2010.
  3. Из-за отсутствия финансирования сроки сдачи станций казанского метро переносятся [Архівовано 2014-05-05 у Wayback Machine.](рос.)


Ресурси Інтернету[ред. | ред. код]