Підранки

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підранки
рос. Подранки
Жанр драма
Режисер Микола Губенко
Сценарист Микола Губенко
У головних
ролях
Юозас Будрайтіс
Георгій Бурков
Олександр Калягін
Олексій Черствов
Оператор Олександр Княжинський
Художник Олександр Толкачов
Кінокомпанія Мосфільм
Тривалість 93 хв
Мова російська
Країна СРСР СРСР
Рік 1976
IMDb ID 0075079

«Підранки» (рос. «Подранки») — радянський художній фільм режисера Миколи Губенка, який вийшов на кіностудії «Мосфільм» у 1976 році.

Сюжет[ред. | ред. код]

Письменник Олексій Бартенєв повертається в місто, де провів дитинство. Виріс він в дитячому будинку, бо його батьки загинули під час війни, коли йому ще не було і року (батько загинув на фронті, мати повісилася).

Олексій дуже хоче знайти своїх двох братів, яких зовсім не пам'ятає. Адресу і долю своїх родичів він знаходить в архіві. Сестра Наташа померла в 1947 році. Старші брати були усиновлені різними сім'ями. Сергій Погарцев, старший брат, став злочинцем-рецидивістом і відбував на момент їхнього знайомства третій термін. Денис Кусков, середній брат, був усиновлений партійним функціонером і на відміну від інших братів і сестри ріс в досить благополучній обстановці.

Наташа була в гостях у Дениса і прийом їй був наданий найнеприємніший, але подробиць вона Альоші не розказала. Альоша і сам по ходу фільму намагався познайомитися з Денисом, але той удав, що не розуміє в чому справа. Уже після знайомства, будучи дорослим, Денис зізнався, що все пам'ятає і шкодує.

Дитинство головного героя показано уривчастими сюжетами, в яких показаний суворий побут повоєнної Одеси. Альоша, вдаючи з себе німого, разом зі зграєю таких же безпритульних і сестрою Наталею обмінює крадений патефон на шматок хліба. Трохи пізніше, відстеживши громадянку з куркою, вони намагаються вкрасти продукти: Наташа відволікає громадянку, Альоша через балкон проникає в квартиру. Сусід-міліціонер зірвав спробу крадіжки і здав спійманого безпритульного в дитячий будинок. Наташа сама приходить в дитячий будинок, тому що не хоче, щоб її розлучили з братом…

У ролях[ред. | ред. код]

Знімальна група[ред. | ред. код]

Фестивалі та премії[ред. | ред. код]

Посилання[ред. | ред. код]