Підсрібник Латонія

Матеріал з Вікіпедії — вільної енциклопедії.
Перейти до навігації Перейти до пошуку
Підсрібник Латонія
Самиця
Самиця
Біологічна класифікація
Домен: Ядерні (Eukaryota)
Царство: Тварини (Animalia)
Тип: Членистоногі (Arthropoda)
Клас: Комахи (Insecta)
Ряд: Лускокрилі (Lepidoptera)
Родина: Сонцевики (Nymphalidae)
Рід: Issoria
Вид: Підсрібник Латонія
Issoria lathonia
(Linnaeus, 1758)
Посилання
Вікісховище: Issoria lathonia
Віківиди: Issoria lathonia
EOL: 155240
NCBI: 171587

Підсрібник Латонія (Issoria lathonia) — вид денних метеликів родини сонцевиків (Nymphalidae).[1]

Поширення[ред. | ред. код]

Вид поширений в Європі, Північно-Західній Африці, Західній та Центральній Азії від Марокко до Північної Індії та Монголії. Трапляється по всій Україні у різних біотопах. Зрідка залітає у населені пункти.

Опис[ред. | ред. код]

Довжина переднього крила 17-25 мм; розмах крил — 34-50 мм. Верхня сторона крил яскраво-руда (іноді червонувато-помаранчева), з чіткими чорними округлими плямами і сірувато-зеленуватим базальним затемненням. Низ задніх крил з жовтуватою прикореневою областю і дуже великими перламутровими плямами округлої форми. Постдискальна область іржаво-коричнева, з сімома центрованими точками; субмаргінальна область рудувата, з великими сріблястими плямами. Зовнішній край переднього крила зазвичай увігнутий. Статевий диморфізм виражений.

Гусениця червонувато-сіра з білою або жовтуватою спинною і менш чіткою бічною смугами і з короткими шипами цегляно-червоного кольору.

Спосіб життя[ред. | ред. код]

Метелики літають з травня по вересень. Трапляється на полях, вздовж доріг, на луках різних типів, в степах, іноді в населених пунктах. В горах піднімається до 2500 м над рівнем моря. За рік розвиваються 2-4 покоління. Самиці відкладають до 200 круглих, дрібних, блідо-жовтих яєць. Розташовують їх поштучно на нижню сторону листя кормових рослин або поруч з ними. Гусениці живляться фіалкою, еспарцетом, конюшиною, воловиком і малиною. Молоді гусениці заповзають в згорнуте опале листя, де і зимують.

Примітки[ред. | ред. код]

  1. Lepiforum.de. Архів оригіналу за 9 червня 2019. Процитовано 10 квітня 2019. 

Посилання[ред. | ред. код]